Zeppelin.md: Jumătate din cei 230 de mil. USD furați din bugetul Rusiei au fost spălați prin BEM

Jumătate din cei 230 de milioane de dolari furați din bugetul Federației Ruse în anii 2007 - 2008 au fost spălați prin Banca de Economii a Moldovei. Asta arată o nouă investigație zeppelin.md, în care se arată că operațiunile erau efectuate de unele companii off-shore ale raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon.

Potrivit jurnaliștilor, una din aceste firme a fost direct implicată în Laundromatul Rusesc și Furtul Miliardului, numit și Miliardomat.

Mai mult, aceasta figurează și în Dosarul Serghei Magnitsky, auditorul care a scos la iveală furtul din bugetul Rusiei și care a murit într-un penitenciar din Moscova.

Potrivit zeppelin.md, toată operațiunea a început în toamna anului 2007 cu suportul președintelui de atunci al BEM Grigore Gacikevici și al acționarilor Victor și Vorel Țopa, sub acoperirea guvernatorului BNM Leonid Talmaci. Astfel, Platon a creat două companii off-shore cărora le-a deschis conturi la BEM.

Timp de doi ani au urmat zeci de transferuri dubioase de la Moscova, pentru o serie de servicii fictivie. Cel puţin un miliard și jumătate de ruble au fost convertite în peste 100 de milioane de dolari, după care au plecat din BEM în paradisurile fiscale.

Jurnaliștii au scris că banca a informat de mai multe ori responsabilii de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, dar nu a fost întreprinsă nicio măsură.

Asta, pentru că șeful adjunct al Serviciului de prevenire a spălării banilor Mihail Gofman a fost remunerat lunar cu zeci de mii de dolari în plic de către Veaceslav Platon.

Ulterior, Platon, coordonat de Serviciile Speciale Rusești, a pus în aplicare planul de destabilizare a țării noastre.

A fost devalizată Banca de Economii prin acordarea creditelor neperformante de către Grigore Gacikevici, iar mogulul român Sorin Ovidiu Vântu a falimentat InvestPrivatBank prin acordarea creditelor neperformante în valoare de peste 500 de milioane de lei.

Astfel, în iunie 2009, BNM retrage licența băncii, iar guvernarea comunistă a decis ca aceasta să fie preluată de BEM cu tot cu datorii.

Mai târziu, o parte din banii furați s-au întors în Moldova. Cu ajutorul acestora, condamnații fugari Victor și Viorel Țopa au lansat postul Jurnal TV în 2010.

În același an, Veaceslav Platon a pornit la Chișinău Laundromatul rusesc, dar de această dată, sutele de milioane de dolari au fost spălați prin Moldindconbank, controlat de acelaşi Platon.

Zeppelin.md a mai scris că după ce controlul asupra BEM a fost preluat de fostul premier Vlad Filat, una din companiile lui Platon fiind implicată în schemele de furt în perioada 2010-2012.

Jurnaliștii au menționat că Filat a fost cel care a beneficiat din acești bani.

Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul fraudei de la BEM.

La sfârșitul anului trecut, acesta a mai primit 12 ani de pușcărie pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și corupere activă într-un dosar de prejudiciere a unor companii de asigurări.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu