Zeppelin.md: Cum a fost recrutat Veaceslav Platon în rândurile KGB

O nouă investigaţie a jurnaliştilor de la Zeppelin.md scoate la iveală detalii din tinereţea raiderului nr.1 din CSI, despre legăturile acestuia cu Rossian Vasiloi, expertul de la IDIS Viitorul, dar şi cum a ajuns Platon să fie recrutat de KGB.

Potrivit investigaţiei, serviciile speciale de la Moscova încep să racoleze tinerii din ţara noastră pentru misiuni diversioniste în timpul evenimentelor din 1988. În acea vreme, Veaceslav Platon îşi dorea să devină jurist. Însă pentru a face studiile, acesta trebuia să treacă serviciul militar în Armata Sovietică.

Platon nu avea de gând să piardă timp cu asta şi a falsificat livretul militar, fapt pentru care s-a ales cu dosar penal. Atunci, KGB l-a recrutat pentru a-l folosi la contracararea Mişcării de Eliberare Naţională din Chişinău.

"[...] Între timp, dacă elevul Rossian Vasiloi a făcut pasul spre KGB conştient, prietenul său de komsomol de la şcoala rusă din Căuşeni, Veaceslav Platon şi-a pus drept scop să devină jurist. Asta ne-au povestit colegii lui de clasă, cu care am reuşit să discutăm. Aceştia ne-au spus că Slava (cum era numit Platon în şcoală) era un băiat ager, şmecher şi deosebit. Era pasionat de filmele propagandistice produse în URSS despre miliţia sovietică, care învingea mereu bandiţii. De multe ori Slava observa lacunele bandiţilor din filme, greşeli din cauza cărora erau prinşi de miliţie. Totuşi, deşi îşi dorea foarte mult, Slava Platon aşa şi nu va reuşi să devină vreodată jurist cu acte în regulă.

Primul obstacol serios în calea planurilor pe care şi le făcuse, să devină jurist, a devenit serviciul militar. În URSS înmatricularea la facultate nu anula şi nici măcar nu suspenda obligaţia tânărului de a-şi face serviciul militar în Armata Sovietică. Iar tânărul komsomolist Veaceslav Platon nu avea de gând să piardă timp cu asta.

Primind citaţia de la "voenkomatul" din Căuşeni, exact acel căruia i-a adresat cererea de înrolare în KGB Rossian Vasiloi la 23 ianuarie 1990, Veaceslav Platon elaborează un plan care să-l scape de serviciul militar şi să ducă de nas Armata Sovietică. Acesta decide să îşi falsifice livretul militar pentru a evita înrolarea în armată.

Planul care i se părea ideal tânărului a fost repede dejucat de "voenkomatul" din Căuşeni, astfel încât Veaceslav Platon s-a trezit cu dosar penal pentru uz de fals în acte. Acum planurile de viaţă ale lui Slava, de a deveni jurist, erau ameninţate şi mai mult. Cu cazier penal nu avea nicio şansă nu doar să obţină un serviciu în jurisprudenţă, procuratură sau miliţie, dar nici măcar să fie înmaticulat la facultatea de drept.

Însă, noile directive ale KGB, de a racola tineri care să fie folosiţi la contracararea Mişcării de Eliberare Naţională din Chişinău, au făcut ca cei din "voenkomatul" şi miliţia de la Căuşeni să-l analizeze pe tânărul falsificator în calitate de recrut, anume pentru aceste activităţi. Plus la calităţile viitorului recrut şi dorinţa lui de a deveni student la drept, exista şi o bază bună pentru racolare, şantajarea tânărului cu dosarul penal care fusese intentat pe numele său. În scurt timp, "voenkomul", comisarul militar din Căuşeni trimitea la KGB al RSSM de la Chişinău un alt dosar personal, al tovarăşului de komsomol al lui Rossian Vasiloi, Veaceslav Platon.

Cu doar 3 săptămâni înainte de proclamarea independenţei Republicii Moldova de URSS, Veaceslav Platon, cu dosarul penal muşamalizat cu implicarea KGB şi recomandat de curatorii săi pentru infiltrare cu misiune diversionistă în mediul universitar, unde forfotea mişcarea de eliberare naţională, este înmatriculat la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Agentul KGB Veaceslav Platon, infiltrat în calitate de student la facultatea de drept a USM, excela şi performa în calitate de informator. Universitatea de Stat din Moldova era oaza Mişcării de Eliberare Naţională de la Chişinău, care a dat mai mulţi lideri ai acesteia şi oameni de stat. Astfel, informaţiile turnate de Veaceslav Platon erau deosebit de utile pentru KGB, identificând cei mai activi profesori şi studenţi adepţi ai mişcării pro-româneşti şi ostile Moscovei şi respectiv neutralizarea lor prin diferite metode şi diverse căi.

Performanţele sale sunt observate şi apreciate de către curatori. Platon îi devine foarte simpatic pe atunci colonelului KGB rezident la Chişinău Oleg Efimovici Podolko.

Anume de acest curator urma să fie legată soarta lui Veaceslav Platon, dar peste câţiva ani şi cea a prietenului, tovarăşului acestuia de komsomol de la Căuşeni şi acum şi colegului de serviciu Rossian Vasiloi, pentru următorii 25 de ani". 

INVESTIGAŢIA INTEGRALĂ POATE FI CITITĂ AICI: Zeppelin.md: KGB, misiune la frontiera de pe Prut. Cum a ajuns Veaceslav Platon şi Rossian Vasiloi în rândul serviciilor secrete ruse (DOC/FOTO)

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu