Zeci de vârstnici au participat la festivalul "Anii tinereții mele" din Rezina

Embed:

S-au întrecut în cântece și dansuri populare. Zeci de vârstnici din raionul Orhei, Telenești, Rezina, Șoldănești și Florești s-au adunat la Palatul de Cultură din orașul Rezina, ca să participe la Festivalul regional al persoanelor în etate "Anii tinereții mele". Cele mai talentate colective artistice au primit și premii.

Ansamblul folcloric "Semănătorii" au venit la festival din satul Cucuruzeni, raionul Orhei. Acesta își desfășoară activitatea deja de 38 de ani. Membrii formației spun că pentru ei este important ca prin muzică și dans să transmită energia întregului neam.

"Folclorul pentru noi este piatra de temelie. Este totul ce se exprimă prin cântec, prin vers, prin tot ce este mai frumos", a spus Gheorghe Guriuc, membrul ansamblului.

Nu doar ansamblurile muzicale au participat la festival, dar și meșterii populari. Maria Celac confecționează de nouă ani obiecte din fibre vegetale. Femeia spune că pasiunea pentru meșteșugărit o are încă din copilărie. Meșterița îi învață și pei cei mici dibăcia lucrului manual.

"Eu voiam să mă ocup cu ceva care să fie și pentru lume, dar și pentru sufletul meu. Ceea ce eu confecționez este parte din sufletul, lăuntricul meu", a spus Maria Celac, meșter popular.

Cei care au dat naștere acestui festival sunt membrii Organizaţiei Persoanelor în Etate "Tezaurul Naţiunii".

"Sunt promotorii frumosului. Ei ne-au adus tradițiile, care se dau uitării și anume ei vin cu lucruri frumoase din trecut", a spus Nina Ţurcan, președintele Organizaţiei Persoanelor în Etate "Tezaurul Naţiunii".

La eveniment a fost prezent și președintele raionului Rezina. Eleonora Graur le-a vorbit oaspeților despre realizările raionului său, dar și a ținut să menționeze importanța unui astfel de festival.

"Sunt obiceiuri care au fost date uitării, iar noi încercăm să le readucem, încercăm să le promovăm și să atragem atenția la ceea ce ne caracterizează ca neam, la ceea ce este frumos de fapt, care ne aduce doar emoții pozitive", a spus Eleonora Graur, președintele raionului Rezina.

"Veșnicia s-a născut la sat și ne convingem de acest fapt și astăzi. Fără folclor nu suntem nimeni. Prin aceasta se promovează un popor, se deosebește un popor de celelalte", a spus Svetlana Rotundu, președintele raionului Rezina.

Festivalul "Anii tinereții mele" este la cea de-a treia ediție. Următorul eveniment se va desfășura la data de 11 noiembrie, în raionul Râșcani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu