Zeci de sate din Cahul vor fi conectate la un sistem modern de aprovizionare cu apă și canalizare

Embed:

Localnicii din 55 de sate din raionul Cahul ar putea avea acces, în curând, la un sistem modern de aprovizionare cu apă şi canalizare. Guvernul Germaniei a donat 800.000 de euro pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate în acest sens.

Pentru început, proiectul prevede renovarea reţelelor de apă şi canalizare din oraşul Cahul. 

În prezent, 90 la sută din locuitorii oraşului Cahul sunt aprovizionaţi cu apă, în timp ce doar 60 la sută din locuinţe sunt conectate la sistemul de canalizare.

Din această cauză, unii oameni se folosesc în continuare de toaleta din curte. Este şi cazul familiei Nistor, care locuieşte chiar în centrul oraşului.

"Din cauza că apa e sub pământ, putem spune că casa stă pe apă. Când dăm drumul la apă, vine din canalizare un miros neplăcut și stai în cameră cu un miros parcă stai în veceu. Te chinui, deschizi ferestrele, ușile și aerisești, apoi iar", a mărturisit Maria Nistor. 

Localnicii spun că reţeaua de apeducte trebuie renovată urgent, pentru că cele mai multe ţevi sunt deteriorate.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bâtca, suţine că partenerii externi vor sprijini financiar implementarea proiectului.

"După aprobarea noului Guvern, avem o lumină și partenerii de dezvoltare sunt deschiși asupra noastră, pentru a implementa cât mai multe proiecte și după cum vedeți, astăzi a fost și lansat acest proiect necătând că a fost semnat în 2015, dar și partenerii de dezvoltare au fost puțin stopați în activitățile lor", a declarat ministrul Bâtca. 

Costul exact al proiectului va fi calculat după finalizarea studiului de fezabilitate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu