Zeci de oameni au participat la un miting în susținerea limbii ruse la Basarabeasca

Embed:

Zeci de oameni au participat la un miting în susținerea limbii ruse la Basarabeasca. Acesta a fost organizat de grupul de inițiativă "Pentru limba rusă", susținut de socialişti. La final cei prezenți au semnat o rezoluție, pe care intenționează să o prezinte autorităților și structurilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului.

''Cerem revenirea în Codul Educaţiei a limbii ruse. De asemenea, vrem ca prospectele preparatelor medicale să fie scrise în limba rusă'', a spus preşedintele grupului de iniţiativă, Mihail Ahremţev.

Mitingul a fost susținut de membrii și susținătorii Partidului Socialiștilor.

''Noi am crescut cu limba rusă, la grădiniță, la școală. De aceea, chemăm Parlamentul să păstreze limba rusă", a spus preşedintele raionului Basarabeasca, Petru Puşcari.

La protest au venit şi funcţionari de la Comrat.

''Ceea ce am văzut la Curtea Constituțională, pentru ce milita Partidul Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu, este o nelegiuire, este o adevărată rusofobie, și asta este o luptă", a spus vicepreşedintele Adunării Populare de la Comrat, Alexandru Suhodolschii.

Partidul Socialiștilor a declarat anterior, că intenționează să organizeze mai multe mitinguri în susținerea limbii ruse. În comunicatul emis pentru presă, reprezentanții acestei formațiuni declară că susțin ideile pentru care militează manifestanții.

Mișcarea protestatară s-a activizat după ce Curtea Constituțională a emis o decizie, care anunță faptul că Legea privind funcționarea limbilor, adoptată încă în 1989, este una depășită.

În același timp, conform precizărilor ministerului Justiției, statutul limbii ruse nu a fost modificat. Vorbitorii acestei limbi vor avea posibilitatea să studieze în continuare în rusă și să o folosească fără niciun impediment.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu