Zeci de meşteri populari din nordul Moldovei, dar şi Bucovina au participat la Festivalul "Firicel ţesut la Nord"

Embed:

Zeci de meşteri populari din nordul Moldovei, dar şi Bucovina au participat astăzi la Festivalul "Firicel ţesut la Nord". Evenimentul, care a ajuns în acest an la cea de a doua ediţie s-a desfăşurat în satul Hădărăuţi  din raionul Ocniţa. Participanţii au adus cu ei covoare, prosoape şi costume populare, vechi de zeci de ani sau chiar mai mult.

Unele exponate au mai bine de un secol, iar actualii proprietari le-au primit zestre de la părinţi şi bunici.

"Aici este casa mare. Este amenajată aşa cum era la bunica noastră. Erau tot timpul brobozile puse pe funie. Era sofca unde în sofcă tot timpul păstrată zestrea pentru fetele care erau".

"Pe timpuri, acestea lucruri erau date fiicelor ca zestre. În ucraineană ele se numesc "sofka".

În afară de covoare, la festival au fost expuse şi costume naţionale specifice diferitor regiuni româneşti.

"Această bondiţă este confecţionată de străbunica. Şi dată ca cadou la fiică. Eu o păstrez la mine deja de 40 de ani. Se poartă foarte bine, nu se teme de molie, chiar şi dacă are peste o sută de ani".

Atmosfera de sărbătoare a fost condimentată cu muzică şi dans popular.

Gazda evenimentului spune că scopul festivalului este de a promova covorul tradiţional moldovenesc şi portul naţional.

"Toate satele au adus zestrea neamului, covoare, prosoape. Adică, toată bogăţia noastră este adusă în vizorul lumii ca să vadă. Un covor undeva uitat acum ele este pe primul plan", a afirmat primarul satului Hădărăuţi, Ocniţa, Iurie Lupu.

La eveniment au participat meşteri din Edineţ, Briceni, Drochia, Donduşeni şi Ocniţa, dar şi din regiunea Cernăuţi din Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu