Zeci de jurnalişti, condamnaţi la închisoare pentru participare la încercarea de lovitură de stat din Turcia

Zeci de jurnalişti şi directori care lucrau pentru cotidianul turc Zaman au fost condamnaţi vineri de un tribunal din Ankara la 10 ani de închisoare, fiind acuzaţi de legături cu încercarea de lovitură de stat care a avut loc anul trecut în Turcia, anunţă Amnesty International, citează libertatea.ro.

Jurnaliştii arestaţi au fost puşi sub acuzare la două luni după desfăşurarea evenimentelor.

Această publicaţie, care acum nu mai există, a fost considerată ca fiind un mediu apropiat de o televiziune din Statele Unite, controlată de clericul Fethullah Gulen. Ankara il acuză pe Gulen, care se află în exil în statul american Pensylvania din 1999, pentru instigare la lovitură de stat. Acesta insă neagă orice implicare.

Vineri, tribunalul i-a condamnat pe cunoscuţii jurnalişti Sahin Alpay şi Ali Bulac la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru că ”fac parte dintr-o organizaţie teroristă”, în timp ce Mumtazer Turkone şi Mustafa Unal au fost condamnaţi la 10 ani şi jumătate, a anunţat Amnesty.

Jurnaliştii au negat la rândul lor acuzaţiile ce le-au fost aduse.

După 20 de luni de arest, Alpay a fost eliberat în luna martie fiind pus sub arest la domiciliu, după ce Curtea Constituţională din Turcia a decis că drepturile acestuia au fost încălcate în timp ce se afla în arest şi a cerut să fie eliberat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu