Zeci de familii de la Botanica plătesc regulat pentru serviciul de canalizare de care nu dispun

Embed:

Merg la toaleta din curte şi fac baie în lighean, chiar dacă locuiesc în Capitală. Este vorba de aproape 50 de familii din sectorul Botanica, care au condiţii de trai ca în Evul Mediu. Asta pentru că locuinţele lor de pe strada Dinu Lipatti nu sunt conectate la reţeaua de canalizare a oraşului.

Oamenii spun că nu mai au loc unde să sape gropi pentru toalete şi sunt nevoiţi să suporte un miros neplăcut. 

Alexandru Griţcan trăieşte de 64 de ani fără acces la canalizare. Bărbatul spune că nu mai are loc în curte unde să sape o toaletă: "Iată aici WC a fost. Mergem mai departe. Iată, se cunoaşte şi gaura. Iată, una, două, trei, patru, cinci, iată a şasea acolo, tocmai. Mirosul e cum se spune, cum e la staţia de epurare aşa e la noi."

În aceleaşi condiţii îşi duc traiul şi vecinii:

"Nu-i loc unde n-a fost WC. Iarna îi frig, vara-i neplăcut, miros. Cum spune moldoveanul, îi putoare de jur împrejur. "

"Baie? În lighean. Da unde să fac? Aș face o baie afară. Trăim la oraș noi?"

"Am mașină automată de spălat. Am făcut gaură, am scos țeava afară numai ca să curgă am în lighean și cu căldările unde nimerește, în grădină. "

"Iată așa curge apa, așa ca în țările civilizate la noi. Iată așa-i Capitala Moldovei.

Oamenii plătesc lunar pentru servicii de evacuare a deşeurilor şi a apelor uzate. Mai mult, deşi nu au acces la canalizare, în facturi, aceste plăţi sunt indicate.

"Cum se umple groapa, 350 de lei de fiecare dată şi vine maşina şi mi-o curăţă."

"Iată am facturi în mână. Plătim pentru sistemul de canalizare pe care nu-l avem. 11,30 de lei pe lună achităm. Pentru ce plătim?"

Localnicii spun că au solicitat ajutor de mai multe la primărie. Autorităţile susţin că se vor apuca de treabă după ce va fi aprobat bugetul pentru acest an.

"Deja de mai mulţi ani introducem adresa dată, strada dată, în programul nostru de posibilă începere a construcţiei canalizării. Anul acesta sperăm că o să înceapă lucrările, cred că deja în vară că acum nu e posibil", a spus vicepretorul sectorului Botanica Boris Prepeliţă.

Anual, pentru construcţia reţelelor de canalizare în bugetul municipiului Chişinău sunt prevăzute aproape patru milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu