Zeci de crescători de oi și capre şi-au prezentat animalele la iarmarocul "Mioriță laie - bucălaie" în Cimișlia

Embed:

Zeci de crescători de oi și capre din țara noastră își prezintă animalele la iarmarocul "Mioriță laie - bucălaie", organizat în oraşul Cimișlia. Păstorii au amenajat țarcuri unde sunt prezentate animalele, păzite de câini ciobănești.

Au fost aduse cele mai bune rase rase, în special cele care dau mai mult lapte, carne şi lână.

"Prezint rasa ostfriza. Este o rasă provenită din Germania. Prin genetică, specialiștii nemți au făcut o rasă foarte bună de lapte. Ea este considerată cea mai bună rasă de lapte din lume", a spus Ion Leunteanu, oier.

"Prezentăm o rasă nouă în Moldova, rasa hissar. Este o rasă mai mult pentru carne. Originea este din Asia Centrală. E mai deosebită că mielul se fată cu mult mai mare. Greutatea la fătare e la 6 – 7 kilograme și crește în fiecare zi cu 500 de grame", a spus Andrei Drăguţan, oier.

La iarmaroc au venit și musafiri de peste hotare. Alex Arcăleanu din Vaslui și-a lăsat oile acasă, dar a adus cu el cojoace și căciuli din lână confecţionate manual.

"Flanelă din lână de oaie și ițari plus opincile și în primul rând căciula. De obicei ciobanii mai dorm cu oile în câmp chiar dacă e iarnă. Ei așa dorm în cojoc", a spus Alex Arcăleanu, oier.

Oaspeții din Bulgaria au pregătit carne de oi cu legume, iar cei Kazahstan au preparat pilaf:

"Pe lângă carne de oaie, adăugăm ardei, morcov, ceapă și ciuperci. Pe masă avem vin bulgar alb, roșu și rachiu."

"Noi preparăm pilaf. Toate produsele le-am adus din Kazahstan: slănină de oaie, orez care crește la noi în țară și năut."

Cei veniți din Kârgâzstan au adus cu ei cumâs - o băutură preparată din lapte de iapă fermentat.

"Avem foarte mulți cai, capre, oi. Producem cumâs din lapte de iapă. Se deosebește de alte lactate pentru că din lapte de iapă nu poți face brânză."

Vizitatorii au rămas impresionați și vor ca asemenea evenimente să fie organizate cât mai des:

"E foarte bine, e foarte gustos."

"Ai un prilej de a vedea pe cineva, de a vedea ceva. Iată, băieței de ăștia nanți, frumoși."

"E o tradiție frumoasă. E o tradiție de-a noastră bucuroasă și sper ca pe parcurs să avem cât mai mulți invitați."

Secretarul general de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a menționat importanţa evenimentelor de acest fel.

"Vedem o renovare a unui sector atât de vechi pentru Republica Moldova. Este un sector care ne permite să vorbim nu doar de siguranța alimentară a țării, dar ne permite să vorbim de sporirea eficacității sectorului agricol", a spus Iurie Uşurelu, secretar general la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Evenimentul este organizat al doilea an consecutiv.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu