Zeci de copii stau în MIZERIE şi FRIG pe teritoriul fostului stadion republican (FOTO)

Embed:

Dorm afară și îndură frigul. Este vorba despre aproape 30 de copii, care au ales să trăiască pe străzile din Capitală. Șapte dintre aceștia se adăpostesc, în prezent, alături de alți oameni ai străzii adulți, pe teritoriul fostului stadion Republican din Chișinău. Astăzi, câțiva reprezentanți ai Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, împreună cu poliția, au mers pentru a-i evacua de acolo. Totuși, la scurt timp, unii dintre ei s-au întors înapoi. Deocamdată, în Capitală nu există un centru, unde ar putea fi găzduiți aceşti copii şapte zile din săptămână, timp de 24 de ore.

Despre faptul că pe terenul fostului stadion Republican se adăpostesc mai mulți minori, în spaţiul public s-a aflat acum câteva zile, când un internaut a publicat pe o rețea de socializare câteva fotografii cu ei. În postare era scris că aceștia sunt vizitați de unii oameni cu inimă mare, care le duc haine și alimente.

Pentru copiii străzii, anul trecut a fost deschis un centru de asistență stradală, unde minorii pot să se spele, să-și schimbe hainele și să mănânce. Pe timp de noapte însă, ei nu pot rămâne aici.

”În afară de faptul că se discută cu ei în stradă, pentru că asta este prima măsură pe care noi o întreprindem, stabilirea contactului cu ei. Ei vin la noi. Ceea ce ne bucură e că vin cu încredere și neforțați de nimeni, dar serviciul, pe care noi am reușit să-l deschidem, este un serviciu de zi”, a spus șefa Direcției municipale pentru protecția copilului, Lucia Caciuc.

Potrivit șefei Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, din cei 28 de minori, care trăiesc pe străzile Capitalei, doar 11 sunt din Chișinău. Ceilalți sunt veniți din diverse raioane ale țării. Majoritatea dintre ei au vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani. 

”Am avut o discuție cu colegii de la centrul de pregătire profesională a tinerilor, pentru a le oferi copiilor din stradă posibilitatea de a învăța o profesie, ca să-și câștige existența, pentru că din păcate, la moment, ei mai și fură, mai agresează”, a spus șefa Direcției municipale pentru protecția copilului, Lucia Caciuc.

Totuși, responsabilii afirmă că pentru a diminua fenomenul copiilor străzii, e necesar de a deschide un centru de asistență stradală, care să activeze în regim non-stop.

”Un regim pe care împreună cu ei să-l stabilim, niște reguli de joc prin care ei să merite prin comportament frumos, prin faptul că au învățat să scrie două litere sau au învățat să citească un text, cu anumite responsabilități, să poată să iasă să se plimbe, dar să revină”, a spus șefa Direcției municipale pentru protecția copilului, Lucia Caciuc.

Potrivit psihologului, Zinaida Gribincea, majoritatea copiilor care aleg să fugă de acasă, au motivele lor . Fie că părinții consumă alcool, fie că ei au devenit victime ale violenței domestice. Specialiștii spun că fiecare minor are nevoie de o abordare individuală.

”Lipsa atașamentului părinte-copil, dar și neglijența părinților față de acești copii îi face pe ei să fie vulnerabili față de tentațiile străzii. Ei încearcă de fapt să suplinească lipsa părinților din viața lor  sau a a persoanelor adulte care ar trebui să aibă grijă de ei”, a spus psihologul, Zinaida Gribincea.

Centrul de asistență stradală din Chișinău a fost deschis în data de 15 februarie, 2019. Acesta, zilnic este vizitat de cel mult zece minori.

Un alt băiat e originar din Leova. Părinții sunt în Israel. 

loading...

Lasă un comentariu