Zeci de case din raionul Cantemir, în PERICOL. Râul erodează solul, iar prăpastia înaintează spre case

Embed:

Aproximativ 30 de case din satul Țărăncuța, raionul Cantemir, riscă să fie înghiţite de o râpă. Râul care trece prin localitate erodează solul, iar prăpastia înaintează, pe zi ce trece, spre locuințele oamenilor.

Primarul din sat susţine că o soluţie pentru problema apărută acum 15 ani ar fi schimbarea cursului râului. Autorităţile locale nu dispun însă de suficienţi bani pentru aceste lucrări.

Localnicii spun ca cel mai mare pericol este atunci când se topeşte zăpada şi în timpul ploilor abundente. Oamenii se tem că locuinţele şi tot ce au agonisit o viaţă ar putea ajunge în râpă.

"La primăvară, apa încoace puşcă se duce tot. Pe aici, nici pe jos nu poţi să treci. Dacă nu era damba ceea, noi eram plecaţi de aici toţi la deal cu casele".

"Riscul este foarte mare. Aici, pământul e moale. Când îs ploile mai mari, mai ales primăvara când se încep ploile. Este foarte grav".

"A început să se dărâme de acolo. A treia oară vine problemele acestea. Dacă se face loc, se dărâmă iazul ista, porneşte apa pe dincoace".

Acum câţiva ani, albia râului a ajuns până la poarta unui gospodar. Pentru a opri eroziunea solului, el a amenajat cu forţele proprii un dig şi a sădit zeci de copaci.

"Vreo doi metri era aici în jos. Toţi copacii aceştia sunt puşi de mine. Crăpau casele, se lăsa tot în jos", a spus locuitorul satului Ţărăncuţa, Cantemir, Vasile Corja.

Pentru a întări malul râului autorităţile centrale au plantat peste 200 de salcâmi în zonă. Copacii au fost însă distruşi de animale. Acum, primarul satului spune că din banii Fondului Ecologic vor fi sădiţi alţi arbori.

"Nu este pericol. Este necesar de împădurit şi mai departe. Tot porţiunea asta de imaş. Ecologia ne-a promis să ne dea puieţi gratuit", a afirmat primarul comunei Chioselia, Cantemir, Constantin Axenti.

Primarul susţine totuşi că va insista să obţină finanţări pentru a schimba cursul râului din localitate. În satul Ţărăncuţa din Cantemir locuiesc 600 de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu