Zeci de brutari muncesc de zor pentru ca moldovenii să aibă crăciunei pe masă de Crăciunul pe stil vechi

Embed:
Cel mai mare combinat de panificaţie din ţară arată ca un furnicar de câteva zile. Zeci de brutari muncesc la foc încins pentru ca de pe mesele moldovenilor care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi să nu lipsească tradiţionalii crăciunei. Zilnic, brutarii împletesc până la 10 mii de copturi.
Printre lucrătorii care împletesc de zor crăciunei este şi Nina Banaru, care lucrează la combinatul de panificaţie de mai bine de 20 de ani:
"Îi greu, dar ne străduim să facem faţă. Acuma suntem în pragul sărbătorilor şi cu tradiţia de Crăciun facem Dacă la om îi place munca, desigur că este şi greu, dar e şi plăcut, pentru că asta este munca noastră, pâinea noastră de toate zilele."
Reţeta crăciuneilor este neschimbată de zeci de ani, iar gustul acestora e pe placul consumatorilor.
"Trebuie repejor, pentru că se strică aluatul. Pentru ca să fie frumoşi la noi, noi trebuie repejor să umblăm cu mânuţele."
"Crăciunelul nostru conţine zahăr tos, ulei vegetal şi drojdie presată. Ca să fie crăciunelul calitativ îi trebuie 20 de minute, iată el la noi 20 se amestecă şi 20 îi ţinem până îl ridicăm până acolo şi deja merge greutatea formată de 330 de grame, 340 de grame. După asta coacerea, răcirea", spune tehnologul Maria Echim.
De la un an la altul, cererea pentru crăciunei este în creştere. Din acest motiv, brutarii lucrează pe ture, pentru a reuşi să împletească până în ziua în care este marcată Naşterea Domnului cât mai multe copturi.
"Noi planificăm în perioada asta să producem în jur la 40 de mii, 50 de mii de crăciunei. Zilnic cu muncitorii pe care îi avem producem în jur la 10 mii de crăciunei", a declarat directorul filialei, Ludmila Colţa.
Potrivit tradiţiei, crăciuneii se ţin la icoană până primăvara. Când începe aratul, aceştia să dau ca hrană animalelor şi se aruncă pe câmpuri, pentru ca anul să fie unul roditor.
Printre lucrătorii care împletesc de zor crăciunei este şi Nina Banaru, care lucrează la combinatul de panificaţie de mai bine de 20 de ani:
"Îi greu, dar ne străduim să facem faţă. Acuma suntem în pragul sărbătorilor şi cu tradiţia de Crăciun facem Dacă la om îi place munca, desigur că este şi greu, dar e şi plăcut, pentru că asta este munca noastră, pâinea noastră de toate zilele."
Reţeta crăciuneilor este neschimbată de zeci de ani, iar gustul acestora e pe placul consumatorilor.
"Trebuie repejor, pentru că se strică aluatul. Pentru ca să fie frumoşi la noi, noi trebuie repejor să umblăm cu mânuţele."
"Crăciunelul nostru conţine zahăr tos, ulei vegetal şi drojdie presată. Ca să fie crăciunelul calitativ îi trebuie 20 de minute, iată el la noi 20 se amestecă şi 20 îi ţinem până îl ridicăm până acolo şi deja merge greutatea formată de 330 de grame, 340 de grame. După asta coacerea, răcirea", spune tehnologul Maria Echim.
De la un an la altul, cererea pentru crăciunei este în creştere. Din acest motiv, brutarii lucrează pe ture, pentru a reuşi să împletească până în ziua în care este marcată Naşterea Domnului cât mai multe copturi.
"Noi planificăm în perioada asta să producem în jur la 40 de mii, 50 de mii de crăciunei. Zilnic cu muncitorii pe care îi avem producem în jur la 10 mii de crăciunei", a declarat directorul filialei, Ludmila Colţa.
Potrivit tradiţiei, crăciuneii se ţin la icoană până primăvara. Când începe aratul, aceştia să dau ca hrană animalelor şi se aruncă pe câmpuri, pentru ca anul să fie unul roditor.