Zece agenţi economici, victime ale hackerilor. Printr-un click au rămas fără jumătate de milion de euro

Embed:

Au pierdut zeci de mii de euro printr-un simplu click. Vorbim de zece agenţi economici, care au devenit victime ale hackerilor. Potrivit poliţiei, numărul acestor antreprenori s-a dublat în 2017, iar infractorii informatici s-au îmbogăţit peste noapte cu jumătate de milion de euro.

"De multe ori sunt sparse la început adresele electronice ale companiilor mari de peste hotare şi astfel fiind analizate adresele electronice ale acestora se stabilesc agenţii economici din alte ţări cu care activează",  a spus Sergiu Lisnic, ofițer al CCCI.

Potrivit poliţiei, hackercii obţineau parolele de la e-mail-urile agenţilor economcii după ce le virusau calculatoarele sau prin intermediul unor campanii de colectare ilegală a datelor.

Ulterior, aceştia înlocuiau copiile contractelor de prestare a serviciilor și rechizitele bancare expediate de partenerii de afaceri din străinătate şi în acest fel banii importatorilor din Moldova ajungeau pe contul infractorilor.

"Paguba totală se ridică la peste cinci sute de mii de euro, dat fiind faptul că fiecare infracţiune are o pagubă de la 20 de mii de euro sau poate să depăşească 80 de mii de euro", spus Sergiu Lisnic, ofițer al CCCI.

Experţii din domeniul IT susţin că oamenii de afaceri trebuie să-şi securizeze calculatoarele pentru a nu cădea în plasa hoţilor informatici.

"Pe lângă soluţia clasică de antivirus pe care trebuie să o folosească agenţii economici, ei trebuie să şi cunoască cum se foloseşte un server de email, să aibă de cele mai multe ori serverul de emailul securizat de preferinţa lor, securizat de o firmă specializată, să folosească conturi reale pentru toate aceste servicii", a declarat Cristi Dorombach, expert IT.   

Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii a iniţiat 10 dosare penale pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. Deocamdată, nu a fost identificat niciun suspect în acest caz. Făptaşii riscă până la 15 ani de închisoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu