ZBOR EXTRAORDINAR deasupra UCRAINEI. SUA îşi confirmă angajamentul de susţinere a Kievului în conflictul din Marea Azov

Statele Unite au efectuat, astăzi, 6 decembrie, un zbor "extraordinar" deasupra Ucrainei, în cadrul Acordului "Ceruri deschise".

Scop zborului a fost reafirmarea angajamentului faţă de această ţară după incidentul militar ruso-ucrainean din Marea Neagră, anunţă armata americană.

"Atacul neprovocat al Rusiei asupra navelor ucrainene în Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră reprezintă o escaladare periculoasă a seriei de acţiuni din ce în ce mai provocatoare şi ameninţătoare", anunţă Departamentul american al Apărării, citat de agenţia Reuters.

"Statele Unite vor o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât continuă acţiunile ilegale şi destabilizatoare în Ucraina şi în alte zone", subliniază Pentagonul, anunţând efectuarea unui zbor "extraordinar" deasupra Ucrainei pentru reafirmarea angajamentului faţă de această naţiune.

PUBLIKA.MD aminteşte că instanţele judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv timp de 60 de zile a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. 

Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei, anunţă mediafax.

Kievul cere sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei astăzi, 6 decembrie. Acesta acuză Moscova că a intensificat agresiunea împotriva Kievului şi a semănat "instabilitate şi insecuritate" în Occident, relatează Reuters.

Ministrul de Externe al Ucrainei a denunţat în cadrul unei întâlniri a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE), confiscarea recentă a trei nave ucrainene ucrainene şi a echipajului lor de către forţele ruseşti din Crimeea, declarând că acesta reprezintă un alt atac la adresa dreptului internaţional.

"Trebuie să ridicăm costurile pentru Rusia cu sancţiuni complete şi adaptate ... Nu poate fi nicio acţiune ca de obicei", a declarat Pavlo Klimkin, ambasadorul Ucraine în Germania, la reuniunea anuală a miniştrilor OSCE.

Cei 57 de membri OSCE, organizaţia europeană de securitate şi a drepturilor omului, a fost zguduit de confruntarea militară şi diplomatică dintre Rusia şi Ucraina, ambele fiind state membre.

În timp ce numeroşi miniştri occidentali şi-au exprimat sprijinul ferm pentru Kiev, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat vina pe anii de tentative de escaladare a tensiunilor din partea Ucrainei şi a aliaţilor săi.

"În lupta pentru dominaţie, un mic grup de ţări utilizează şantajul, presiunile şi ameninţările", a declarat Lavrov într-un centru de conferinţe din Milano, unde are loc reuniunea OSCE.

PUBLIKA.MD aminteşte că Moscova a acuzat Kievul de orchestrarea conflictului, spunând că navele ucrainene au intrat în apele ruse, ceea ce Ucraina neagă. 

Între timp mai mulţi miniştrii americani, canadieni şi europeni s-au aliniat astăzi pentru a denunţa acţiunea Moscovei şi a-şi promova sprijinul pentru Kiev.

"Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia, implicarea sa directă în conflictul din Donbass şi acum acţiunile ilegale care vizează marinarii şi navele ucrainene ... nu pot şi nu trebuie acceptate de comunitatea internaţională", a declarat ministrul de Externe al Canadei, Chrystia Freeland.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu