Zăpada, necesară pentru agricultură. Omătul protejează culturile de îngheţ şi asigură umiditate pentru întreaga iarnă

Embed:

Zăpada a venit ca o binecuvântare pentru agricultură. Omătul protejează culturile de îngheţ şi le asigură temperatură constantă şi umiditatea necesară pentru întreaga iarnă.

În unele locuri, grosimea stratului de zăpadă a ajuns până la 40 de centimetri.

Nicolae Sprânceană din satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni are 650 de hectare semănate în toamnă cu rapiţă, orz şi grâu.

"Au intrat în iarnă foarte bine, acum plapuma de zăpadă care este şi dacă va fi aşa şi mai departe, atunci tindem la o roadă maximă. Toate culturile sunt într-o stare ideală, s-a înfrăţit şi grâul şi orzul. Pericol de îngheţ cu aşa zăpadă nu este", a menţionat Nicolae Sprânceană, agricultor.

Autorităţile susţin că anul trecut, fermierii au înregistrat pierderi din cauza lipsei ninsorilor.

"Zăpada este un lucru foarte bun pentru agricultură, mai ales că nu este spulberată, după cum vedeţi. La începutul toamnei ne plângeam, nu aveam umiditate suficientă, mai ales pentru a da posibilitate culturilor să răsară corespunzător, să se dezvolte şi să intre în iarnă.Această zăpadă va fi foarte benefică la culturile cerealiere,la cele ce au fost însămânţate de cu toamnă", a menţionat Vasile Şarban şef Direcţie Ministerul Agriculturii.

În total, toamna trecută au fost semănate aproximativ 270 mii hectare de grâu, 32 de mii de hectare de orz şi peste 35 de mii de hectare de rapiţă. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu