Zahăr şi ţigări mai scumpe din 2012

Embed:

De la anul, zahărul şi ţigările se vor scumpi ca urmare a majorării impozitelor prevăzute în proiectul legii Bugetului pentru 2012. Preţul pentru zahăr va creşte cu cel puţin 12 la sută, iar ţigările se vor scumpi cu cel puţin 20 la sută.

În prezent, statul percepe de la producătorii de zahăr TVA în valoare de opt la sută. Din 2012, Ministrul Economiei vrea să majoreze taxa pe valoare adăugată până la 20 la sută, fapt care va provoca scumpiri.

"Majorarea TVA totdeauna are ca efect şi creşterea preţului. În condiţii de deficit pe piaţă, preţul creşte cu 12 la sută", a menţionat Octavian Armaşu, director financiar "Sudzucker Moldova".

Altfel spus, dacă acum un kilogram de zahăr costă aproximativ 16 lei, din ianuarie, preţul va fi de 18 lei. În aceste condiţii, producătorii susţin că pe piaţă va pătrunde zahăr de contrabandă din Ucraina.

Cât priveşte ţigările, preţul lor va creşte din cauza majorării accizelor. Importatorii de ţigări refuză să vorbească despre nivelul scumpirilor. Unicul producător din ţară, Tutun-CTC, afirmă că cele mai vândute mărci se vor scumpi cu peste 20 la sută. Astfel, ţigările "Temp" vor costa 5 lei şi 85 de bani, faţă de 4 lei şi 75 cât costă acum, în timp ce "Doina" va costa cu un leu mai scump - 4 lei şi 70 de bani. Moldovenii regretă scumpirea zahărului şi mai puţin a ţigărilor, însă nu şi fumătorii înrăiţi.

"Am o pensie de 800 de lei. Cum poţi să trăieşti? Aşa e când nu eşti protejat în această ţară. Nu există legi", spune un consumator.

Înainte să intre în vigoare, majorarea impozitelor trebuie să fie aprobată de către Guvern şi Parlament.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu