Yanny sau Laurel? O nouă iluzie care ne face să ne întrebăm, oare auzim bine (VIDEO VIRAL)

Un scurt clip audio generat de computer este subiectul cel mai discutat de pe internet care a reuşit să împartă lumea în două. Înregistrarea este de fapt o iluzie auditivă. Multe persoane se întreabă ce spune o voce robotică: "Yanny" sau "Laurel?"

Videoclipul a devenit vral după ce a stârnit dezbateri pe platforma de socializare Reddit, iar din acel moment a circulat pe toate platformele de social media, scrie mediafax.ro.
 
În urmă cu trei ani, întregul internet îşi spunea părerea cu privire la culoarea unei rochii. 
Conform NY Times, un utilizator de Reddit a afirmat că "Eu aud Laurel şi oricine spune altceva este un mincinos". Alţi utilizatori au afirmat că au auzit un cuvânt pentru o perioadă, după care l-au auzit pe celălalt sau chiar pe amândouă simultan. 
 
Nu a trecut mult timp până când iluzia a fost comparată cu cea din 2015, a rochiei ce era considerată fie neagră cu albastru sau auriu cu alb.

Dr. Jody Kreiman, specialist în percepţia auditivă din cadrul Universităţii din California, susţine că "energia concentrată pentru rostirea silabei Ya este asemănătoare cu cea pentru La. N-ul este similar cu r-ul şi I-ul este asemănător cu L-ul". El a mai adăugat că sunt necesare multiple studii pentru detectarea discrepanţelor. Unele persoane speculează că modul diferit în care auzi sunetul poate fi asociat pierderii auzului sau vârstei persoanei ce ascultă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu