Yahoo cere explicații guvernului american pentru ordinul secret de verificare a mailurilor utilizatorilor

Yahoo a cerut guvernului american să divulge ordinele naționale de securitate trimise de la Washington pentru obținerea de date a utilizatorilor lor, anunță b1.ro.

Acțiunea vine ulterior după ce un raport al celor de la Reuters susține că cei de la Yahoo au construit un sotfware prin care se poate căuta în emailurile clienților pentru anumite informații ce ar putea fi de ajutor guvernului.

Scrisoarea către directorul departamentului național de servicii inteligente, James Clapper a fost publicată miercuri, pe site-ul celor de la Yahoo.

"Îndemnăm biroul dumneavoastră să ia în considerare următoarele acțiuni pentru a oferi claritate în această privință: să confirme dacă o comandă, precum a fost descrisă în rapoartele mass-media, a fost emisă; să declasifice în totalitate sau în parte o astfel de ordine, în cazul în care aceasta există; să facă un comentariu public și contextual suficient de detaliat pentru a clarifica presupusele fapte și circumstanțe", se anunță în scrisoare.

Compania a cerut explicații "sub ce circumstanțe" au obținut autoritățile americane informații private ale utilizatorilor.

"Cetățenii dintr-un stat democratic solicită astfel de informații pentru a înțelege și dezbate pertinența acestor autorități și modul în care guvernul îi angajează".

Conform celor de la Yahoo, raportul "A setat un precedent mai puternic al transparenței pentru utilizatorii săi, cât și pentru cetățenii care ar putea fi afectați de solicitările guvernului de date cu caracter personal". 

"După cum am mai declarat și în trecut, rapoartele de presă recente au fost înșelătoare; scanarea mailurilor descrisă în articol nu există în sistemele noastre".

Un reprezentant al directorului departamentului național de servicii inteligente a declarat că un răspuns către această solicitare va fi trimisă personal celor de la Yahoo.

O altă solicitare similară către guvernul american a mai fost făcută și de către Uniunea Civilă Liberală Americană. Grupul au intentat o moțiune către Curtea de Supraveghere Externă a serviciilor inteligente, prin care se solicită eliberarea înregistrărilor judiciare

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu