WikiLeaks: Germania şi Rusia îşi împart Moldova, iar Filat se gândeşte la cariera sa politică nu la conflictul transnistrean

Republica Moldova şi România pot fi victimele unei înţelegeri dintre Rusia şi Germania privind Transnistria. Cel puţin asta anunţă cotidianul.ro, care citează o corespondenţă a agenţiei Stratfor obţinută de hackerii de la Anonymous şi publicată de WikiLeaks. Totodată, publicaţia de peste Prut anunţă că, în cadrul corespondenţei desecretizate, un oficial din partea Stratfor ar fi declarat că premierul moldovean Vlad Filat este "pro-el".

Planul care ar fi fost discutat de către Merkel şi Putin presupune aplicarea acordului de la Meseberg dintre Rusia şi Germania, semnat în 2010. Aceasta ar însemna că Republică Moldova urmează să fie federalizată, iar Transnistria să aibă un statut special, fără a se menţiona retragerea trupelor ruse din regiune. Este o reluare a memorandumului Kozak, propus Chişinăului de Rusia în 2003, refuzat însă atunci de preşedintele Vladimir Voronin.

Lauren Goodrich, senior-analist pe Eurasia la Stratfor, autoarea mesajului, scrie că Angela Merkel și actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, s-au întâlnit anul trecut la ședința ONU, la Geneva, unde au decis că trebuie să ajungă la o înțelegere în ce privește ambele maluri ale Nistrului. În urma acesteia, Moscova și-ar spori influența în zonă.

"Propunerea a fost făcută de Germania, după ce a primit în scris solicitările Kremlinului. Propunerea constă în faptul că Transnistria va primi o reprezentare de 5-15% în Parlamentul de la Chişinău. Asta ar duce la demiterea Guvernului, deoarece transnistrenii s-ar alia cu comuniștii, care vor depăși numeric așa-zisa coaliție pro-europeană de la Chișinău. Asta ar însemna că la Chișinău se va învesti un guvern pro-rus", se spune în mesajele publicate de Wikileaks.

"Motivul pentru care moldovenii iau în considerație această propunere este pentru că această soluție vine de la Germania. Moldoveni iubesc atenția germană, îi face să se simtă importanți. Mai mult, nemții oferă și niște "morcovi" - investiții economice și ale promisiuni. Cei care duc negocierile la Chisinau privind problema transnistreana sunt Vlad Filat și Iurie Leancă. Filat crede că dacă el va ajunge la un compromis pe problema transnistreană, aduce investiții germane, este persoana conectată cu Germania, popularitatea lui va crește considerabil. Coaliția de la Chișinău este fragedă, nu este exclus ca fiecare să o apuce pe drumul său dacă va fi necesar. Asta îl va ține pe Filat în joc indiferent de ce se va întâmpla. Filat nu este pro-european sau pro-rus, el este pro-el. El se gândește la viitorul său politic", se mai arată în mesaj. 

"SUA nu este deloc fericită cu privire la ce se întâmplă, dar nu vrea o confruntare cu Rusia acum în Moldova, deoarece sunt alte probleme pe alte paliere, între Moscova - Washington. SUA le va cere Lituaniei, Poloniei, României și Marii Britanii să facă presiuni asupra celor 3 partide de la Chișinău, ca să nu accepte planul ruso-german. Pe România nu se pot baza, pentru că românilor nu le mai pasă de Moldova. Ei ştiu că SUA le asigură securitatea şi nu le mai pasă că Rusia este în apropiere, atât timp cât au SUA de partea lor. Deci, aceasta se va discuta la întâlnirea de pe 21 septembrie de la Moscova. Nu se va ajunge atunci la un acord între Rusia şi Germania, însă este un început. Acum rămâne în sarcina polonezilor, lituanienilor şi britanicilor să-l convingă pe Filat că aceasta înseamna sinucidere", se mai spune în e-mailurile Goodrich publicate de Wikileaks.

Publika.md aminteşte că o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 va avea loc pe 12 şi 13 septembrie, la Viena. Anunţul a fost făcut de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi reprezentantul departamentului relaţii externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, la finele întrevederii pe care au avut-o astăzi. Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 s-a desfăşurat în luna iunie curent.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu