Wikileaks: Băsescu presupune că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia

Embed:

Transnistria apare iar în dezvăluirile Wikileaks. În cele mai recente documente publicate este vorba despre preşedintele României, Traian Băsescu, şi grija sa pentru un eventual conflict militar provocat de ruşi.

Într-o telegramă a Ambasadei SUA de la Bucureşti, făcută publică luna aceasta de WikiLeaks, citim că pe 27 august 2008, Traian Băsescu i-ar fi mărturisit senatorului american Richard Lugar că are o temere. Aceea că România poate fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, în Transnistria, după un scenariu similar celui din cazul Georgiei.

Preşedintele Băsescu era în mod clar îngrijorat că ruşii pot fi la originea unei provocări de acest gen în Moldova. Iar acest lucru va necesita practic un răspuns militar al României, cu implicaţii extinse pentru UE şi NATO", se arată într-un comentariu al ambasadorului SUA de la acea vreme, Nicholas Taubman.

Pentru a fi sigur că interlocutorul său înţelege exact ce înseamnă Moldova, Traian Băsescu i-ar fi spus că moldovenii sunt "cel puţin la fel de importanţi pentru români ca Iranul". A fost o remarcă pe care ambasadorul nu a apreciat-o, calificând-o drept "o aluzie nu tocmai subtilă în raport cu priorităţile politicii americane".

Cu puţin timp în urmă, Preşedinţia României a reacţionat la telegrama Wikileaks. Potrivit purtătorului de cuvânt de la Cotroceni, Valeriu Turcan, întâlnirea cu senatorul Richard Lugar într-adevăr a avut loc, dar, în această întâlnire, "preşedintele Traian Băsescu nu a vorbit în nici un caz despre implicarea directă a României într-un război cu Federaţia Rusă". "Relaţia cu Federaţia Rusă este în perioada consolidării şi a încrederii reciproce", a mai spus Turcan, care a adăugat că transcrierea dialogului, intrată în posesia Wikileaks, poate fi "percepţia subiectivă a unui oficial american".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu