Western Digital a dezvăluit primul hard disk cu capacitate de 15 TB

Western Digital a dezvăluit de curând primul hard disk cu capacitate de 15 TB, cel mai mare de până acum. Preţul este desigur prohibitiv, aceste modele fiind dedicate serverelor.

Modelul Ultrastar DC HC620 este primul hard disk de până acum care poate stoca 15 TB. Acesta întrece modelul de anul trecut de 14 TB de la Western Digital, cât şi pe cel de la Seagate cu capacitate similară, anunţat de curând, iar un model Ultrastar de 16 TB este aparent în producţie, scrie go4it.ro.

Astfel de modele probabil că nu vor ajunge în magazine prea curând, însă din fericire, nici nu este nevoie, întrucât modele de 14 TB de la alte companii sunt deja disponibile pe piaţă la preţuri de peste 500-600 de euro.

Acesta fiind un model pentru Data centers, cu siguranţă are un preţ de listă şi mai mare, întrucât este realizat să funcţioneze non-stop, cu cantităţi foarte mari de date, caz de utilizare care ar putea duce la o uzură foarte rapidă a unui model pentru consumatori. Astfel, Western Digital nici măcar nu a dezvăluit preţul pentru Ultrastar DC HC620, numai companiile putând comanda astfel de unităţi.

Desigur, un hard disk de 15 TB nu mai pare un lucru atât de "exotic", acum că deja au fost anunţate SSD-uri de 100 GB.

Evident, preţurile în acele cazuri ajung şi la zeci de mii de euro pentru o singură unitate, avantajul fiind dimensiunile reduse, posibile prin utilizarea de cipuri NAND pentru stocare şi nu a platanelor magnetice cu componente în mişcare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu