Vulcanul Sinabung a erupt din nou şi a aruncat un nor gros de cenuşă la cinci kilometri în atmosferă

Embed:
Un vulcan de pe insula Sumatra din Indonezia a erupt luni, expulzând vapori fierbinţi la peste patru kilometri pe versant, a anunţat un oficial citat de DPA.

Vulcanul Muntele Sinabung a trimis de asemenea un nor gros de cenuşă la cinci kilometri în atmosferă, a precizat Sutopo Nugroho, purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea situaţiilor de dezastru.

Nu au fost înregistrare victime, a adăugat acesta.

Vulcanul cu o înălţime de 2.460 de metri a erupt cu intermitenţe începând de la sfârşitul anului 2013, provocând strămutarea a mii de persoane, scrie agerpres.ro.

Starea de alertă pentru vulcanul Sinabung a fost menţinută la cel mai înalt nivel începând cu iunie 2015.

La începutul lunii ianuarie, Muntele Sinabung a aruncat cenuşă vulcanică la peste un kilometru. Erupţia a fost însoţită de mişcări telurice cu o durată de 290 de secunde.

În luna decembrie, Sinabung a aruncat vapori fierbinţi la peste patru kilometri pe versant, în timp ce un nor de cenuşă închisă la culoare s-a ridicat din craterul vulcanului. Nicio persoană nu a fost rănită de valul de roci şi gaze cunoscut sub denumirea de flux piroclastic.

Vulcanul Muntele Agung situat pe insula turistică Bali este, de asemenea, activ de câteva luni, însă în cazul său zona de excludere a fost redusă de la zece kilometri, în noiembrie, la patru kilometri la începutul acestei luni, după o perioadă de repaus.

Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cunoscută pentru seismele şi erupţiile sale vulcanice, iar pe teritoriul său se află 130 de vulcani activi.

La începutul anului 2014, 16 persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unei intense perioade de erupţii.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu