Vsevolod Cernei: "Acum oamenii citesc mai mai mult decât citeau înainte"

Embed:

Trăim într-o perioadă în care oamenii comunică mai mult, citesc mai mult şi scriu mai mult. Iar realitatea virtuală nu mai poate fi numită virtuală, deoarece în acel mediu oamenii există, se întâmplă lucruri care marchează într-un fel sau altul realitatea reală. Este opinia jurnalistului Vsevolod Cernei, care a discutat cu analistul media Cristian Tabără în emisiunea EuroDicţionar.

"Acum toţi oamenii comunică în permanenţă, înainte nu era aşa ceva. Se zice că oamenii citesc puţin, mie mi se pare că acum oamenii citesc mai mai mult decât citeau înainte, drept că nu citesc cărţi, literatură. Citesc mesaje, sms-uri, citesc nu ştiu ce acolo, percep imaginea audio-vizuală prin tot felul de reţele şi mecanisme din astea. Şi scriu mai mult decât scriau mai înainte, iar calitatea acestui scris nu este literară, dar cine ştie poate apare un nou limbaj pe care noi cei din secolul trecut nu îl mai percepem, pentru că sigur bătrânii sunt conservatori, sunt obişnuiţi cu valorile acestea a lor când totul era clar, când totul era bine pus la punct, acum lumea este cam haotică", a spus Vsevolod Cernei. 

"Realitate virtuală care se suprapune pe realitatea reală, nu ştiu pe cât de virtuală este pentru că oamenii există acolo deja, acolo se întâmplă multe lucruri, acolo se discută lucruri, acolo oamenii caută adevăruri sau alţii îl ascund. În această perioadă de trasnformare, există oameni de vârsta mea sau un pic mai tineri, care sunt cam derutaţi, care încearcă să se adapteze sau nici nu încearcă să se adapteze. Şi există tinerii pentru care această realitate este elementul lor în care s-au născut, este mediul lor firesc, ce fac ei, cum există ei, cum gândesc, cum reacţioneză. Acesta este viitorul. Acum cultura mi se pare pretutindeni răspândită decât mai înainte, este mai accesibilă, dar este mai diluată", a mai spus Cernei. 

Emisiunea EuroDicţionar poate fi urmărită în fiecare duminică, la ora 17:10.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu