Vremea rea face RAVAGII în Moldova! ZECI de copaci au căzut şi MAI MULTE maşini au fost strivite (GALERIE FOTO)

Embed:

Deşi am trecut de jumătatea primăverii, afară este vreme extremă! Suntem martorii unui fenomen rar, care nu s-a mai produs de peste cinci decenii.

Pomii deja doldora de flori cedează sub greutatea zăpezii, mugurii îngheaţă, iar culturile agricole riscă să fie compromise. Agricultorii plâng în pumni şi spun că sunt neputincioşi în faţa naturii furioase. Şi acesta este doar începutul. Frigul neobişnuit şi ninsorile vor continua să ţină în alertă toată ţara şi în următoarele zile. 

Sute de localităţi din ţară au rămas fără curent electric, pe drumuri se circulă în condiţii de iarnă, iar culturile sunt sub zăpadă.  Prim-ministrul Pavel Filip a cerut o evaluare urgentă a pagubelor provocate de ninsorile din ultimele 24 de ore şi a solicitat responsabililor să propună un plan de măsuri pentru remedierea situaţiei de criză şi sprijinirea agricultorilor. Despre aceasta se va discuta mâine, într-o şedinţă specială la Guvern. 

Potrivit Ministerului Transporturilor, pentru deszăpezirea traseelor din ţară au fost antrenate 22 de autospeciale şi s-au folosit peste 200 de tone de material antiderapant. În raionul Dubăsari, a fost nevoie de intervenţia salvatorlor pentru tractarea unui camion, care a deraiat de pe traseu. Totodată, Inspectoratul Național de Patrulare recomandă șoferilor să fie atenți la drum și să circule cu viteză redusă pentru evitarea accidentelor rutiere.

Şi în Capitală vremea rea a făcut prăpăd. Sute de copaci au fost doborâţi, iar zeci de maşini au fost avariate din cauza crengilor căzute. Salvatorii şi angajaţii Întreprinderii "Sapţii Verzi" lucrează dis-de-dimineaţă la ridicarea copacilor căzuţi. La intersecţia străzilor Bănulescu - Bodoni şi Sciusev şoferii au fost nevoiţi să treacă pe sub copacul căzut.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, începând de mâine precipitaţiile vor scădea din intensitate. Sâmbătă va ploua sub formă de lapoviţă doar în nordul ţării. Minima va coborî până la minus cinci grade, iar ziua se vor înregistra până la 11 grade Celsius.

"În această noapte cel mai mult a nins în sudul ţării. Acolo am avut chiar şi 24 de milimetri de precipitaţii la staţia meteo Cahul."

Potrivit datelor operative ale Serviciului Situații Excepționale, în jurul orei 08:00, drept consecințe ale vremii nefavorabile, în țară erau înregistrate drept deconectate parțial de la energia electrică- 79 localități din 10 raioane, dintre care, raionul Criuleni, Strășeni, Orhei, Ialoveni, dar și orașe din UTA Găgăuzia.

În raionul Dubăsari, salvatorii au intervenit pentru tractarea unui camion, care deraase de pe traseu, Situația este monitorizată în continuare de către angajații SPC SE, iar salvatorii și pompierii sînt gată să intervină pentru ajutor cetățenilor.

Numărul accidentelor rutiere crește odată cu creşterea nivelului de trafic.

Potrivit meteorologilor, pentru următoarele zile se prognozează vreme rece. În Capitală, în weekend minimele vor coborî până la minus patru grade. Ziua se vor înregistra până la 11 grade Celsius. 

Astfel, în nordul ţării minimile vor coborâ până la minus cinci grade. Săptămâna viitoare, începând de marţi timpul se va încălzi.

Potrivit Întreprinderii Municipale "Exdrupo", drumarii urmează să intervină pe toate traseele pe care se va circula cu dificultate pentru a împrăștia antiderapant.

Iar Inspectoratul Național de Patrulare recomandă șoferilor să fie atenți la drum și să circule cu viteză redusă pentru evitarea accidentelor rutiere.

Dacă ai fost martorul unei situaţii interesante, expediază imaginile surprinse pe adresa contact@publika.md sau prin intermediul opţiunii ŞTIREA TA, de pe site-ul PUBLIKA.MD, iar acestea vor fi văzute de o țară întreagă. Totodată, puteți să ne trimiteți materiale și pe  sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu