Vremea face ravagii în nordul țării. Înghețurile au adus fermierilor PIERDERI DE MILIOANE DE LEI

Îngheţuri în toiul primăverii. Sute de hectare de livezi au fost afectate de temperaturile scăzute înregistrate noaptea trecută în nordul ţării. Fermierii se plâng că vor avea de suportat pierderi de milioane de lei. De asemenea, locuitorii din mai multe sate din raionul Edineţ au rămas fără zarzavaturi şi fructe în acest an.

În pofida faptului că fermierii au întreprins măsuri de protecţie împotriva îngheţurilor, în unele zone din nordul ţării livezile de meri şi pruni au fost afectate în proporţie de 80 la sută

Victor Bajureanu din satul Stolniceni, raionul Edineţ are livezi întinse pe 100 de hectare. Fermierul spune că temperaturile de -4 şi -6 grade Celsius înregistrate noaptea trecută i-au compromis recolta: "Dacă se ia peliţa de pe dânsul înseamnă că nu mai are şanse, e un fruct mort. Aşa a suferit 70 la sută din suprafaţa de măr şi pruna 100 de procente." 

Prejudiciul se ridică la aproape 4 milioane de lei. "Dacă socotim pierderile directe ele se estimează la 40-50 de mii de lei la hectar, la 100 de hectare avem 4 milioane de lei", a mai adăugat fermierul. 

Tot din cauza îngheţurilor, în satul Alexandreni oamenii au rămas fără legume. Chiar şi copacii de nuci au fost afectaţi:

"Chiar dacă am acoperit cu o plapumă de lână am acoperit şi oricum a îngheţat.Aşa de două degete a fost ghiaţa de groasă, au am pus tazul şi când am mers am văzut de dimineaţă. Iată cartofii, au îngheţat."

"Sunt negre, iată uitaţi-vă au îngheţat.Poama poate să-şi revină,dar cireşile şi căpsunile nu, nici nuci nu vom avea, au îngheţat nucile."

"Fasolele sunt slabe la îngheţuri, iată şi cartofii, măi, măi! Iată aici sunt pepeni, au îngheţat."

Potrivit datelor preliminare, îngheţurile au afectat cel mai mult raionele Râşcani, Ocniţa, Edineţ şi Briceni.

În următoarele zile, comisiile pentru situaţii excepţionale din teritoriu urmează să estimeze valoarea pagubelor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu