VREMEA DUPĂ SEMNELE NATURII: Vom avea o iarnă lungă, iar lunile mai și septembrie vor fi ploioase

Embed:
Ne așteaptă o iarnă lungă, iar lunile mai și septembrie vor fi ploioase. Sunt prognozele făcute de oamenii de la ţară, care citesc vremea după semnele naturii. Ei susţin că acestea nu dau greş niciodată.

Nicolae Vieru din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, se numără printre puținii oameni din sat care mai știu cum să afle cum va fi vremea pe toată durata anului prin metode populare. La început de an, bărbatul pune sare pe 12 felii de ceapă pentru a vedea care vor fi lunile cele mai ploioase.

"Să vedem luna septembrie, când se seamănă culturile de toamna, iată sarea nu cade, e umedă. Asta înseamnă că în septembrie o să avem precipitații. Luna mai, sarea tot e jilavă poate om avea noroc să fie mai-ul ploios", a spus locuitorul satului Fundurii Vechi, Glodeni, Nicolae Vieru.

Şi splina porcului sacrificat înainte de Crăciun este folosită de oameni pentru a afla ce temperaturi ne aşteaptă și cât va dura iarna.

"După cum se vede, iarna va fi lungă, splina într-o parte e puțin mai groasă, dar așa este cam tot una de îngustă, iarna va fi cam toate lunile la fel de friguroase şi geroase", a spus locuitoarea satului Fundurii Vechi, Glodeni, olesea Topalî.

Obiceiurile vechi de citire a vremii după semnele naturii sunt păstrate și transmise din generație în generație în satele din nordul țării.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu