VREME REA în România! În unele zone, stratul de zăpadă măsoară un metru și jumătate

Deși suntem în mijlocul primăverii, sunt zone unde a nins în România. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă depășește un metru și jumătate înălțime și are toate șansele să mai crească după ce duminică și luni a nins în zonă. Mai mult, în masivele Făgăraș și Bucegi există risc însemnat de producere de avalanșe.

Meteorologii au anunțat că stratul de zăpadă la Bâlea Lac depășește un metru și jumătate, în timp pe Vârful Omu ajunge să măsoare 90 de centimetri.

Și în stațiunile din Brașov și de pe Valea Prahovei a nins. De exemplu, în Sinaia s-a depus un strat de zăpadă de 11 centimetri, 8 centimetri la Fundata şi 3 centimetri la Predeal, spre suprinderea miilor de turiști care au petrecut vacanța de Paște la munte, scrie oradesibiu.ro.

"Cerul a fost mai mult noros şi pe arii extinse s-au semnalat precipitaţii mixte, predominant sub formă de ninsoare la peste 1.800 metri. Cantităţile de apă au depăşit local 10 litri pe metru pătrat şi izolat 15 litri pe metru pătrat. Vântul a suflat în general moderat, cu intensificări izolate de 40-50 kilometri la oră în zonele înalte. Local s-a semnalat ceaţă. În zonele joase s-a depus strat nou de zăpadă de 3 până la 11 centrimetri, iar în zona înaltă stratul a crescut cu 3 până la 9 centrimetri", se arată într-un comunicat al Centrului Meterologic Regional ”Transilvania Sud” Sibiu.

Meteorologii avertizează că aceste condiții pot duce la apariția de avalanșe în masivele Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine.

"În zona monitorizată s-a depus strat de zăpadă proaspătă. Acesta are dimensiuni reduse, iar în următoarele 24 de ore va continua să crească uşor. Sunt aşteptate ninsori locale, în general slabe cantitativ. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt prezente în continuare troiene şi depozite mai însemnate de zăpadă şi pe alocuri sunt formate plăci de vânt. Pe pantele mai înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi medii, care în cazuri izolate pot antrena volume mari de zăpadă, inclusiv din straturile mai vechi, riscul fiind amplificat la supraîncărcări slabe", se mai arată în comunicat.

În următoarea perioadă, vremea se menține "apropiată de normalul termic".

"Cerul va fi temporar noros şi local se vor semnala mixte, predominant ninsori la pe peste 1.600 de metri. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări pe creste de peste 40-50 kilometri la oră. Local se va semnala ceaţă", susțin meteorologii.

A nins și în stațiunea montană Rânca din județul Gorj, în a doua zi de Paște. În doar câteva ore, s-a instalat din nou frigul și a început să ningă. Localnicii cred că dacă temperaturile vor fi scăzute în continuare, este posibil ca stratul de omăt să se depună și mai mult.

Pentru că stratul de zăpadă măsoară 10 centimetri, drumarii au fost mobilizați pentru a deszăpezi DN67 C Novaci-Rânca.

"Am acționat cu 3 utilaje și s-au împrăștiat 15 tone de material antiderapant. Acum drumul este curat, fiind zăpadă tocată doar la ieșire din Rânca. S-a luat legătura și cu domnul Bogdan Bratu, șeful DRDP Craiova; l-am informat despre situația de la Gorj. Am luat toate măsurile ce se impun în acest caz", a declarat Ion Tudor, pentru Gorjeanul, șeful Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu.

Pentru următoarele două zile sunt anunțate noi precipitații sub formă de ninsoare, precum și viscol.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu