Vreme extremă şi efecte catastrofale în Europa. Unele ţări se sufocă de căldură, iar altele sunt lovite de furtuni şi de ploi torenţiale

Embed:
Vreme extremă în Europa: dacă unele ţări au parte de temperaturi caniculare şi de secetă prelungită, altele sunt lovite de furtuni şi de ploi torenţiale prelungite. Efectele sunt catastrofale, de la incendii de vegetaţie, până la inundaţii şi alunecări de teren.

Marea Britanie, după o lungă perioadă de secetă, a fost lovită de ploi şi furtuni. Zeci de zboruri au fost anulate din cauza intemperiilor la Londra, Edinburgh sau Birmingham. Au avut de suferit şi cei care voiau să ajungă pe continent cu feribotul: s-au format cozi kilometrice pe şoseaua spre Dover, unde se află terminalul, iar oamenii au aşteptat chiar şi 2 ore să ajungă pe vas. Meteorologii britanici au emis avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni şi ploi torenţiale pe arii extinse din Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord.

Între timp, estul Franţei este sub avertizare Cod galben şi portocaliu de caniculă. Acolo se vor înregistra temperaturi de peste 35 de grade şi, izolat, chiar de 39 de grade. Până joi, toată jumătatea sudică a Franţei va fi sub avertizare.

În Olanda a fost stabilit recordul istoric de temperatură, 38,2 grade Celsius la Arcen. A fost foarte cald şi la Amsterdam şi Rotterdam. Caniculă a fost şi în peninsula scandinavă, în Norvegia mercurul din termometre a urcat până la 34 de grade.

În schimb, în România, meteorologii au prelungit Codul galben de ploi torenţiale până miercuri dimineaţă în 21 de judeţe. Ţara vecină se confruntă cu inundaţii şi cu alunecări de teren după furtunile şi ploile torenţiale din ultimele zile.
Pe aceeaşi temă