"Vrem să facem ordine!" Procedura de tragere la răspundere a judecătorilor a fost schimbată

Embed:

Procedura de atragere la răspundere a judecătorilor a fost schimbată. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în şedinţa de astăzi a Guvernului.

Astfel, conform noilor prevederi toate acţiunile procesuale în privinţa judecătorului, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, vor fi efectuate numai după emiterea de către Procurorul General a ordonanţei de pornire a urmării penale, cu respectarea garanţiilor instituite de normele constituţionale şi actele internaţionale.

"Am propous Guvernului un proict care schimbă procedura de atragere la răspundere a judecătorilor. Comiterea unei convenţii administrative va constitui un temei de demitere a judecătorilor", a menţionat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari. .

Totodată, magistratul poate fi supus sancţiunilor contravenţionale numai de către instanţa de judecată. Instanţa de judecată informează în mod obligatoriu Consiliul Suprem al Magistraturii despre faptul sancţionării contravenţionale a magistratului.

"Prin adoptarea acetor prevederi, judecătorul nu va mai avea imunitatea atât de complexă. Astfel, procurorul va fi cel care ordonă. Implementarea acestui proiect va facilita crearea unei Judecătorii fără corupţie, dar şi reformarea Curţii de Apel Chişinău. Datorită acestui proiect vom putea face ordine şi vom recăpăta încrederea cetăţenilor în justiţie. Trebuie să avem o judecătorie fără corupţie", a explicat ministrul Justiţiei. 

De asemenea, judecătorul reţinut, în cazul în care este bănuit că a săvârşit o contravenţie, urmează a fi eliberat imediat după identificare.

 

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu