Vrei să cumperi alcool sau ţigări? Prezintă buletinul

Partidul Liberal propune ca vânzătorii să verifice obligatoriu actele de identitate ale persoanelor care vor procura ţigări sau băuturi alcoolice. Asta pentru a se convinge că acestea au împlinit vârsta de 18 ani. Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat de către deputatul Valeriu Muntean, în şedinţa Legislativului.

Iniţiativa legislativă a provocat discuţii în contradictoriu, dar şi haz în rândurile parlamentarilor. În timp ce unii văd problema drept una foarte serioasă, alţii au găsit şi loc de glume.

Autorul proiectului a explicat necesitatea aprobării unor modificări la legislaţia din domeniu. "Pe parcursul ultimului an au fost constatate  mai multe contravenţii la comercializarea băuturilor alcoolice şi a tutunului către minori, dar acestea nu pot fi demonstrate, deoarece vânzătorul se poate eschiva foarte uşor de la răspundere. Vânzătorul o să zică: am crezut, am avut impresia şi dacă nu îl obligi, el nu o va face. Nu cred că va fi un abuz să-l obligăm pe comerciant să verifice actele de identititate, pentru a se convinge că cel care procură alcool sau tutun a împlinit deja majoratul. Există un şir de acte internaţionale care recomandă includerea în legislaţia naţională a astfel de prevederi", a precizat Valeriu Munteanu.

Pe de altă parte, comuniştilor li se pare straniu să-i permiţi unui tânăr să se căsătorească, dar să îi interzici să procure alcool. Mai mult, deputatul PCRM Victor Mândru s-a arătat interesat cum se va proceda dacă în Moldova, ţigările şi alcoolul se vor comercializa şi în automate, aşa cum se întâmplă în mai multe state din UE.

Munteanu a recunoscut că îi vine greu să răspundă la această întrebare. "Ca să vă fie mai uşor să răspundeţi trebuie să vă pregătiţi mult mai bine atunci când întocmiţi un proiect de lege", i-a recomandat comunistul Sergiu Sârbu.

Comisia Agricultură şi industrie alimentară a avizat pozitiv iniţiativa legislativă, însă, a propus ca aceasta să fie complementară unui alt proiect de lege asemănător, înaintat de doi deputaţi din PLDM. Proiectul de lege al liberal-democraţilor urmează a fi examinat în lectura a doua.

 

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu