Votul uninominal, susţinut de reprezentanții minorităților naționale din țară: Oamenii vor fi mai liberi

Embed:

Reprezentanții minorităților naționale din țara noastră susţin introducerea votului uninominal. Aceştia sunt convinși că, astfel, interesele lor vor fi reprezentate de oamenii care îi cunosc şi cărora le pasă de comunităţile din care fac parte. Declaraţiile au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii Fabrika

"Pentru romi este mai convenabil de a avea un sistem de vot pe bază de circumscripţie uninominală. În acest sens oamenii ar fi mai liberi şi ar vota persoana care o cunosc", a spus Nicolae Radiţa, director executiv Centrul Naţional al Romilor.

Invitații au afirmat că oamenii trebuie să înțeleagă foarte bine ce presupune schimbarea sistemului electoral și că aceasta este doar în interesul cetăţeanului.

"Sistemul uninominal într-adevăr oferă posibilităţi suplimentare. Este foarte important ca limitele circumscripţiei să fie cât mai apropiate cu hotarele unde locuiesc anumite minorităţi", a precizat Victor Grebenşcikov.

"Ucrainenii sunt împărţiţi în mai multe raioane noi nu avem o localitate sau un raion unde sunt 70 sau 80 la sută numai ucraineni. Noi ca minorităţi entice trebuie să luptăm pentru drepturile noastre", a declarat Mihai Bagas, preşedintele Asociaţiei Ucrainenilor.

Proiectul privind votul uninominal a fost înregistrat în Parlament şi trimis spre avizare Comisiei de la Veneţia. Potrivit celor mai recente sondaje, aproape 80 la sută dintre cetăţenii țării preferă să-și aleagă direct deputații.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu