Votul uninominal, susţinut de reprezentanții minorităților etnice. Cât de benefic este

Embed:

Reprezentanții minorităților naționale din țara noastră cred că, prin introducerea votului uninominal, interesele lor vor fi mai protejate. Ei spun că, în acest fel fiecare grup etnic va avea reprezentanții săi în Parlament, iar activitatea Legislativului va fi mai eficientă.

Președintele Consiliului Coordonator al Comunităţilor Ruse susţine că votul uninominal va le permite oamenilor să aleagă deputați care vor munci, inclusiv, pentru consolidarea societății.

"Depinde cum vor fi formate circumscripţiile electorale. Dacă acestea vor fi create acolo unde majoritatea o reprezintă un anumit grup etnic, înseamnă că va fi aleasă acea persoană care le va apăra interesele. Trebuie să fie stipulată o cotă a minorităţilor etnice. Moldova este patria noastră, vrem să trăim aici, să avem drepturi egale, dar nu în detrimentul etniei majoritare", a spus președintele Consiliului Comunităţilor Ruse, Piotr Donțov.

Ideea votului uninominal este susținută și de ucrainenii din Moldova.

"Ucrainenii din Moldova susțin această inițiativă. Sperăm că atât diaspora va avea deputății săi în Parlament, cât și ucrainenii, dar și alte etnii o să aibă reprezentanții lor în legislativ, care ne vor apăra interesele și vor promova culturile și limbile noastre", a declarat președintele Asociației Ucrainenilor din RM, Mihail Bagas.

Și societatea civilă din Găgăuzia așteaptă introducerea votului uninominal.

"Găgăuzia va avea patru deputați în Parlament. Aceasta cotă este așteptată și solicitată de noi mai bine de 20 de ani. Fac panică cei care să tem că vor pierde și preferă să se ascundă după simbolul partidului", a afirmat reprezentantul societății civile din Găgăuzia, Boris Novac.

Și președinta grupului AP a OSCE pentru Moldova, Arta Dade, a comentat pentru Publika TV ideea alegerii directe a deputaților.

"Evident, există puncte tari şi slabe în cadrul acestui sistem. Noi le-am avut ambele. Nu pot să spun cu siguranţa care este cel mai bun sistem electoral", a spus şefa grupului AP OSCE pentru Moldova, Arta Dade.

Proiectul privind votul uninominal a fost înregistrat în Parlament şi trimis spre avizare Comisiei de la Veneţia. Potrivit celor mai recente sondaje, aproape 80 la sută dintre cetăţenii țării preferă să-și aleagă direct deputații.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu