Votul uninominal, susţinut de oamenii de cultură din Moldova. "Va responsabiliza deputaţii"

Embed:

Deputații care vor fi aleși prin votul uninominal vor avea mai mare responsabilitate față de cetățeni. Asta pentru că dacă nu vor face fața cerințelor alegătorilor, vor putea fi rechemați din funcție. De aceasta părere sunt multe personalități cunoscute în țara noastră, printre care deputați în primul Parlament al Moldovei. 

Ideea votului uninominal este susținută de către deputatul în primul Parlament, Gheorghe Amihalachioaie. În 1990 avocatul a fost ales în funcție într-o circumscripție din Chișinău. Amihalachioaie susține că deputații aleși prin vot direct devin mai aproape de alegătorii săi.

"Aceasta lege este binevinită, este continuare celor opinii a multor deputații din Parlamentul în 93. Unele partide nu vor să fie aceasta votare deoarece sunt foarte multe partide care nu au personalități", a declarat deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, Gheorghe Amihalachioaie.

Iar scriitorul Andrei Strâmbeanu consideră că astfel cetățenii vor avea posibilitate de a controla mai eficient activitatea Parlamentului.

"Deputații aleși de acum vor fi obligați să lucreze, pentru dacă nu, noi îl rechemăm. Cei care l-au votat, îl recheamă. Atunci, sigur, ei vor trebui să lucreze. Atunci când el pe lista, el șede și se odihnește și dormitează în Parlament. Votul uninominal este cel mai drept, cel mai democrat", a spus scriitorul Andrei Strâmbeanu.

Și fondatorul "Chișinău Youth Orchestra" susține că odată cu introducerea noului sistem electoral, contactul dintre alegător și deputat va fi unul direct și eficient.

"Vom avea în Parlament persoane, care cu siguranță, vom fi mult mai conectați decât acuma. Oamenii care își vor alege reprezentanții în Parlament, vor avea o rapiditate mai mare de a contacta aceste persoane, de a-i întreba, a le oferi un feedback și a le contura anumite cerințe. Și desigur va fi un proces de comunicare mult mai eficient", a declarat fondatorul "Chișinău Youth Orchestra", Andriano Marian.

Și interpreta Cristina Scarlat, cea care ne-a reprezentat în anul 2014 la concursul Eurovision, speră că schimbarea sistemului electoral va aduce doar beneficii.

"Orice schimbare care este pentru popor, este necesară. Să se unească și să facă lucruri frumoase pentru popor și pentru țară, pentru că se merită", a spus interpreta Cristina Scarlat. 

CITEŞTE ŞI: Ideea votului uninominal, SUSŢINUTĂ de mai multe personalități cunoscute din țară

Anterior, și alte personalități renumite din țara noastră au declarat că susțin introducerea votului uninominal. Printre acestea sunt compozitorul Eugen Doga, interpreta de muzică populară, Valentina Osoianu, și dirijorul orchestrei "Lăutarii", Nicolae Botgros.

Cel mai recent sondaj realizat de compania Intellect Group arată că aproximativ 80 la sută dintre cetățeni se pronunță în favoarea alegerii directe a deputaților.

Votul uninominal este aplicat în mai multe țări dezvoltate, inclusiv în SUA și Marea Britanie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu