Votul mixt, discutat la Cahul. Nici de această dată dezbaterile nu au decurs fără replici acide

Embed:

Avantajele votului mixt au fost aduse, astăzi la cunoștința locuitorilor din orașul Cahul. Asociația Promo-LEX a organizat o nouă rundă de dezbateri pe marginea acestui subiect.

Timp de aproape trei ore, oamenii au discutat cu deputații, care au propus reformarea sistemului electoral, despre posibilitatea de a-și alege singuri deputații.

Unii dintre ei au criticat partidele din opoziție pentru că sunt împotriva sistemului electoral mixt.

Reprezentanții partidelor de opoziție au încercat să îi convingă pe locuitorii orașului că votul mixt îi dezavantajează.

"Cu siguranţă nu veţi putea alege omul pe care o să-l doriţi dumneavoastră sau care va merita. Nu veţi alege un om absolut curat în faţa legii pentru că vor fi corupţi, cumpăraţi, dirijaţi", a spus membrul Platforma DA, Chiril Moţpan. 

Majoritatea celor prezenți însă au accentuat că doresc să-și aleagă singuri deputații.

"De ce purtaţi această frică de alegeri pe circumscripţii, ori mixt, ori uninominal şi cât se poate de manipulat şi de amagit societatea? "

"20 și ceva de ani noi tot am votat liste de partid. Republica Moldova nu a ajuns o poveste de succes. Cum schimbăm clasa politică?"

Unii le-au cerut aleşilor să revină la ideea de a-i pedepsi pe deputaţii care nu-și respectă obligațiunile.

"Veți schimba Constituția pentru a da posibilitatea de a retrage deputații are nu-și onorează obligațiunile. Eu vă îndemn să faceți aceasta, insistent."

"Noi ne vom ţine angajamentul şi vom promova acest proiect de lege începând cu anul 2022. Promisiunea ce ţine de controlul cetăţeanului asupra deputatului va fi prin retragerea mandatului modificând Constituţia RM", a declarat deputatul PDM, Anatolie Zagorodnîi. 

Nici de această dată discuțiile nu au decurs fără replici acide.

"Dacă acest sistem va fi implementat, vânzarea şi cumpărarea deputaţilor, şantajarea lor manipularea va fi un lucru firesc şi dacă doriţi şi legal", a spus vicepreşedintele PLDM, Alexandru Bujoreanu. 

De cealaltă parte, socialiștii le-au amintit liberal-democraților faptul că traseismul politic este înregistrat și acum, inclusiv în rândurile PLDM.

"Noi vedem acum membrii PLDM care au trecut la partidul Maiei Sandu, la DA, la PPEM, PD chiar şi la PSRM sunt persoane care.... noi avem multe persoane, foşti membri PLDM care au trecut la noi", a spus deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi. 

În final, liberal-democrații au recunoscut că ar vrea ca cetățenii să decidă singuri ordinea candidaților în listele electorale.

Întrunirea de la Cahul a fost a patra dintr-o serie de șase dezbateri regionale pe subiectul reformei electorale, organizate de Asociația Promo-Lex.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu