Votul mixt discutat de delegația Comisiei de la Veneția cu parlamentarii din opoziție și coaliție

Membrii delegației Comisiei de la Veneția s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare.  Aceștia efectuează o vizită de informare la Chișinău.

Scopul vizitei a avut loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care urmează a fi aprobată la reuniunea din 16 -17 martie curent.

Au fost discutate procedurile de implementare a noului sistem electoral, inclusiv cele ce țin de delimitarea circumscripțiilor, respectarea egalității de gen, votul în diasporă, regiunea transnistreană și alte unități administrativ-teritoriale.

Deputații din opoziție deși au fost invitați să facă parte din comisia de lucru constituită pentru delimitarea circumscripțiilor, au menționat că nu s-au implicat în constituirea acestora. La ședință au participat deputații Roman Boțan, Ion Casian, Ion Apostol, Oleg Reidman, Elena Bodnarenco, Maria Postoico și Iurie Țap.

”Ne dorim ca alegătorii să poată vota nu doar partidul favorit, ci și candidatul care îi va reprezenta în Parlament. Regret că celelalte partide parlamentare de opoziție nu au dorit să se implice în activitățile de constituire a circumscripțiilor”, a spus deputatul socialist Vlad Batrîncea.

”Ne pare rău, de interesul scăzut al partidelor politice din Parlament, care au refuzat să se implice în elaborarea aspectului procedural al implementării legislației”, a spus liderul fracțiunii PDM, Marian Lupu. Potrivit lui, prin introducerea sistemului electoral mixt se creează condiții egale de participare a cetățenilor Republicii Moldova la alegeri.

Totodată, deputatul Eugen Carpov a menționat că Republica Moldova este interesată în implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția pentru a realiza, fără dificultate, noile prevederi legislative.

La întâlnirea reprezentanților  fracțiunii parlamentare PDM și a Grupului parlamentar Popular European au participat deputații Marian Lupu, Sergiu Sîrbu, Violeta Ivanov – din partea PDM, iar Eugen Carpov, Mihaela Spătaru și Aliona Goța au reprezentat grupul PPE.

În cadrul vizitei delegația comună va discuta cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Comisiei Electorale Centrale, membrii Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor, partidele extraparlamentare și societatea civilă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu