Votează la fel ca strămoşii: Ridică mâna sau sabia pentru a-şi spune opţiunea

Embed:

În secolul tehnologiilor informaţionale, unii locuitori ai Terrei continuă să păstreze tradiţiile vechi de câteva secole. În cantonul elveţian Appenzell oamenii îşi exprimă opţiunea de vot ridicând mâna, sau unii dintre ei sabia pe care au moştenit-o de la strămoşi. S-a întâmplat şi ieri, când peste 2.000 de oameni au ieşit să voteze.

Tradiţia, cunoscută de localnici ca Landsgemeinde, este cea mai veche formă de democraţie directă şi datează încă din 1378. Atunci când este necesar oamenii vin în piaţa din oraş, pentru a-şi exprima opţiunea în public. Mai mult, cei cu drept de vot pot să-şi spună părerea ieşind în faţa tuturor, pe scena special amenajată.

În acest an, locuitorii au trebuit să-şi aleagă Consiliul local.

"Este un eveniment important pentru noi, iar eu am fost de şase ori de podium pentru a-mi exprima opinia. Mă bucur că sunt cetăţeanul acestui canton pentru că pot să-mi exprim liber ideile şi pot propune noi iniţiative legislative", a sărbat.

"Îmi place sărbătoarea Landsgemeinde şi sunt fericită că pot asista la acest eveniment important pentru locuitorii din Appenzell. Vin cu plăcere să-mi exprim votul, chiar dacă această metodă de a vota este de modă veche", a precizat o femeie.

Până nu demult, oamenii care participau la scrutinul de vot erau obligaţi să vină cu săbiile moştenite din familie. În prezent, pentru a facilita accesul tinerilor, autorităţile le-au permis oamenilor să se prezinte la vot doar cu buletinul de identitate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu