VOTAT! Studenţii vor putea obţine burse private DETALII

Embed:

Parlamentul a votat, astăzi, în a doua lectură proiectul de lege privind instituirea burselor private. Acesta va permite companiilor să plătească studiile de pregătire a tinerilor specialişti. Potrivit proiectului, întreprinderile vor fi obligate să organizeze concursuri publice la care vor avea acces toţi doritorii.

Companiile vor avea obligaţia să facă publice cu cel puţin 15 zile înainte de data concursului, condiţiile de participare, data, ora şi locul desfăşurării concursului. De asemenea, organizatorii vor alege modalitatea de desfăşurare.

Un bursier nu va putea deține simultan decât o singură bursă, iar tânărul care deține o bursă de stat nu va putea deține simultan o bursă privată. 

Proiectul mai prevede că organizaţiile care vor plăti burse private vor fi obligate să angajeze tinerii absolvenţi. În schimb, beneficiarii vor fi obligaţi să muncească cel puţin trei ani pentru compania care le-a acordat banii.

Întreprinderile nu vor putea oferi mai multe burse decât 20% din numărul angajaţilor, iar banii alocaţi vor putea fi scoşi din totalul impozitelor

Potrivit autorilor proiectului, Oleg Ţulea şi Andrian Candu, deputaţi din Partidul Democrat (PD), documentul va facilita integrarea studenţilor pe piața muncii la absolvire, va diminua deficitul de cadre cu calificare ridicată, iar tinerii vor avea șanse mai mari de a se angaja și a deprinde noi abilități de muncă.

"Este o măsură de stimulare a mediului de afaceri să găsească cele mai bune cadre pentru companiile lor, iar studenţii, elevii, masteranzii şi doctoranţi vor beneficia de un suport considerabil", a spus Ţulea.

Daniela Caraiman a absolvit anul acesta Facultatea de Jurnalism. Ea spune că instituirea burselor private îi va ajuta pe tineri să-şi găsească mai uşor un loc de muncă. "Fiind o oportunitatea foarte bună pentru studenţi care investescv în sine pe parcursul anilor de studii. Ne este garantat şi un post de muncă pe viitor. Aş spune că este un beneficiu pentru că acum să te angajezi în câmpul muncii este foarte greu", spune Daniela.

"Oamenii nu se mai tem de lege, ar accepta cu siguranţă o bursă pentru 4-5 ani, dar obligativitatea de a lucra dublu numărul de ani stă sub semnul întrebării, va accepta sau nu, va lucra sau nu va lucra", a declarat directorul de întreprindere, Alexandra Can.

Proiectul prevede că tinerii vor putea  beneficia doar de o singură bursă privată. Iar cei care deţin o bursă de stat, nu vor putea beneficia şi de una privată.  totodată, Studenţii vor putea obţine bursă privată doar dacă la încheierea anului de învăţământ nota generală pentru  specializările exacte nu va fi mai mică de şapte, iar pentru cele umanitare - nu mai mică de opt.   Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu