VOTAT! Parlamentul a RATIFICAT Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

(UPDATE 12: 53) "Pentru" au votat 59 de deputaţi. Patru deputaţi au votat împotriva ratificării Acordului de Asociere cu UE.

(UPDATE 12: 50) Igor Dodon a votat împotriva ratificării Acordului de Asociere cu UE.

(UPDATE 12:44) Deputatul PCRM Grigore Petrenco a votat contra ratificării Acordului de Asociere cu UE.

(UPDATE 12:43)  Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană cu majoritatea voturilor. 

(UPDATE 12:28) Proiectul a fost aprobat în prima lectură cu majoritatea voturilor. Acum se votează cu vot nominal în lectura a doua.

(UPDATE 12:15) IGOR CORMAN: Felicit cetăţenii! Adresez mulţumiri tuturor colegilor pentru munca depusă în acest proces. Aduc mulţumiri ambasadelor europene. Toţi cei care au fost alături de noi în aceşti ani. Aduc mulţumiri deputaţilor, pentru că acest rezultat de datorează muncii depuse în Parlament şi dimeniunea externă. Despre partea acrodului s-au spus multe, dar aş vrea să vorbesc despre însemnătatea politică care l-a făcut prin pasul aceste Moldova. Cetăţenii ne-au votat şi au sancţionat pe cei care nu avea consegvenţă. Moldovenii circulă liber în Europa. Porducătorii noştri vor vinde produsele pe o piaţă civilizată. De toate aceste beneficii au parte toţi cetăţenii. Uneori suntem excesivi de modeşti, dar astăzi vom spune lucrurile pe nime - Ne-am respectat angajamentul! În acelaşi timp este important să fim corecţie. Nicun partid nu trebuie să profite de aceste aşteptări. Poriectul european aparţine moldovenilor, nu unui parid. Chiar dacă suntem într-un an electoral trbuie să le arătăm oamenilor că am învăţat din greşelile trecutului şi ne putem respecta unul pe celălalt. Suntem într-un moment crucial, şi aş dori să arăt că suntem în stare să ne solidarizăm. PCRM - prin decizia de a nu vota acest acord, va rata şansa istorică! Orice document este perfectibil, şi nu văd probleme pentru care nu am putea face anumite perfectări. Nu există nicio explicaţie serioasă penutru a nu vota acest Acord. Cooperarea cu partenerii din Est - trebuie să continuăm dialogul, dar nu trebuie să cădem în capcana apărătorilor Rusiei, care vor să destabilizeze situaţia din ţară. Dacă cetăţenii vor avea de suferit, vinovaţii sunt la putere! Vă invit să finalizăm acest pas responsabil. Mulţumesc şi fie ca dup alegerile din 30 noiembrie să fim în aceiaşi consistenţă.

(UPDATE 12:07) ION HADÂRCĂ: Suntem martorii unui eveniment istoric. Este ora noastră astrală! Astăzi fără exagerare, afirm că sunt un norocos. Importanţa acestui Acord pentru Moldova este uriaşă. Cu toţii suntem europeni, şi Europa ne uneşte pe toţi. Ne aşteaptă o perioadă de asumare a angajamentelor. Avem multe de făcut, de aceea vrem drumuri previzibile cu finalitate europeană. Vrem să inceteze intoxicarea mediatică. E de remarcat că semnarea Acordului cu UE este o victorie comună. Nu este meritul unui partid, dar a întregului popor, şi a Europei care ne-a susţinut. Reformatorii am avut o contribuţie la acest proces. Am făcut o alegere corectă! Ne-am sumat un proiect strategic care l-am realizat acum! Nu am exclus pe nimeni din acest proces. Stimaţi deputaţi, propun votul nominal cu depunerea semnăturilor noastre drept istorie. Drept înainte spre ADERARE!

(UPDATE 11:55) MARIAN LUPU: Deputaţii Parlamentului au datoria de a spune un DA ferm. Susţinerea noastră reprezintă patriotismul nostru. Este ceea ce cetăţenii aşteaptă de la noi. Vectorul european înseamnă creşterea bunăstării. Drumul spre Europa va însemna pentru cetăţenii noştri salarii şi pensii mai mari, educaţie şi îngrijire de calitate mai bună. Nu avem voie să ne întoarcem din acest drum. Ratficând Acordul vom primi un acces mai mare pe piaţă, investiţii mai mari, vom avea resurse pentru a schimba ţara în bine. Beneficiind de buna amplasare  a ţării noatre, viitorul Republicii Moldova arată mai bine ca oricând. Acest Acord nu este îndreptat împotriva nimănui. Este important ca Acordul nostru de Asociere întăreşte şi cooperarea cu Ucraina. Vom vedea o creştere semnificativă a volumului de shimburi cu Ucraina. Deşi unii prezic contrariul, sunt convins că acest Acord va fi un element de unificare pentru cetăţeni. Soceitatea modlovenească înţelege că vectorul european este benefic tuturor. Acesta este pricnipalul argument pentru care PD va susţine ratificarea acestui Acord. Este adevărat că acest acord şi cere ceva de la noi, în special performanţă şi seriozitate. Trebuie să luptăm mai mult, să promovăm reforme, să creştem competitivitatea ţării noastre. Cred că munca nu este şi nu poate fi vreodată duşmanul Moldovei. Prin muncă vom ridica ţara noastră. Mă adresez cetăţenilor care privesc cu teamă consolidarea relaţiilor cu UE, stimaţi cocnetăţeni, Moldova fi aceeaşi pe care o ştim. Ea va avea şansa să-şi întărescă economia, să priemască investiţii, să devină mai modernă. Asta înseamnă şi garantarea securităţii frontierei. O integrare ar aduce garanţia integrităţii sale în frontierele ei. Fie că admit, sau nu, forţele politice care se opun vectorului european fac jocuri stataliste. Nicăieri în lume dreptul cetăţenilor cu aparteneneţe etnice nu sunt garantate precum în UE. Mesajul acordului de scoere: Şansa de dezolvatare, drum bun pentru viitor! Vă îndemn să faceţi un gest de patriotism şi să votăm Acordul de Asociere. Avem o şansă care există odată la o generaţie. Azi şi în anii care vor urma ne cerem dreptul la prosperitate. Vreau să mulţumesc tuturor prezenţi în sală pentru toată munca depusă, sprijinul acordat pentru a ajunge în ziua de azi.

(UPDATE 11:47) VALERIU STRELEŢ: Este un eveniment istoric. Suntem mereu în pericol de a fi "mâncaţi"! Sunt nişte pietre de moară care ne condamnă la regres. Putem aborda exemplul altor naţiuni care au rupt cordonul cu lumea post sovietică. Avem şansa istorică de a ne debarasa de istoricu sovietic. Oponenţii care au părăsit sala sunt ipocriţi când afirmă că Acordul va fi împotriva intereselor Moldovei. Modelul european de organizare ne va fi scutul care ne va debarasa de oamenii corupţi. Acordul de Asoceire au fost discutate, fiind orientate spre consolidarea relaţiilor dintre Moldova şi UE. Pentru UE semnarea Acordului cu ţara noastră semnifică o mare responsabilitate. Succesul nostru devine o chestiune de onoare pentru partenerii noştri moldoveni. Avem de muncit mult! Admit faptul că unele puteri regionale ar putea fi deranjate de obiectivele UE. Poate că îngrijorează pe unii parteneri cu pretenţii, dar această opţiune este dictată pentru viitorul cetăţenilor noştri. Momentul istoric de astăzi nu ar fi fost posibil fără de fruntaşii - Vlad Filat, Iurie Leancă, Marian Lupu şi Nicolae Timofte, Doamna Natalia Gherman, şi mulţi mulţi alţii. Să-i felicităm! Am avut şi mai avem parte de o opoziţie agresivă. Marea noastră muncă ne este în faţă. Felicitări cetăţenilor, pentru că susţin parcursul european ţării noastre. 

(UPDATE 11:38) VLADIMIR VORONIN: Încep cu o precizare pentru domnul Ghileţchi, scrisul a apărut în Mesopotamia, cu 6000 de ani în urmă. Acum la concret, revin în secolul 20. A rămas ultimul pas, şi coaliţia va atinge scopul pentru care a fost creată, susţinuă şi finanţată de UE începând cu 7 aprilie. Fiind ostatici ai UE, guvernanţii au trădat ţara. Milioane de modloveni învinşi, tot poporul Moldovei. Acordul este străin Moldovei. Câteva zile în urmă, cunoscutul Stefan Fule spunea că regretă adererea Bulgariei şi României la UE. Constituţia Moldovei prevede că astfel de acţiuni strategice trebuiesc adoptate în urma unui referendum. Coaliţia adoptă un document prin care Moldova îşi pierde suveranitatea! Realizarea prevederilor acestui acord va distruge producătorii autohtoni, va permite străinilor să cumpere pământurile noastre. Cine a împuternicit un Guvern care este corupt? Acest acord ar putea rupe ţara în două. Documentul a ignorat problema integrităţii teritorială. Moldova va pierde statutul de neutralitate. Comuniştii nu sunt împotriva modernizării ţării. PCRM pune accent ăe interesle naţionale, cu partenerii CSI. Acest acord nu oferă şansă de modernizare. Acordul lipseşte Moldova de viitor. Astăzi mai avem şansa să evităm rolul de complici în procesul de trădare a ţării. Este un document născut în grabă. Înţelegemd e unde s-a luat această grabă - din frică. Înţeleg că alegerile din 30 noiembrie vor pune punct aceste Guvernări. Astăzi îl comemorăm pe Ştefan Cel Mare, cum s spus poietul câdna fost să moară Ştefan multă jale a fost în ţară. Dacă ar intra acum Ştefan în sală - ce aţi face voi, ăştia din coaliţie?!

(UPDATE 11:37) IGOR CORMAN: Vă îndemn să vorbim mâine de proceduri, acum avem lucruri mai importante.

(UPDATE 11:38) PETRENCO: Dacă pretindeţi că sunteţi un stat european, oferiţi dreptul deputaţilor să vorbim de la tribuna Paralmentului.

(UPDATE 11:32) ANA GUŢU: Acordul este încheiat pentru un termen nelimitat. Integrarea economică progresivă prin intermediul zonei de liber schimb va aduce beneficii pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova. 

(UPDATE 11:27) VALERIU SAHARNEANU: Vreau să menţionez că avem în Parlament poziţii ipocrită. Se pare că pentru domnul Voronin este un lucru normal să închirieze un avion de 20 de mii de lei, nu îşi doreşte acelaşi lucru şi pentru cetăţenii Republicii Moldova.

(UPDATE 11:23) IURIE LEANCĂ: Vreau să mă refer doar la un singur element pe care l-aţi menţionat - securitate. Acordul ne oferă securitate alimentară, economică, energetică. Vreau să vorbesc despre securitatea energetică, vreau să menţionez că pe 27 august când vom celebra independenţa ţării prima moleculă de gaz european ar putea traversa frontiera ţării prin gazoductul Iaşi-Ungheni. Aceasta se datorează relaţiilor noastre cu prietenii din România şi din UE. În următorii ani vom consolida aceste relaţii şi vom beneficia de extinderea acestei securităţi.

(UPDATE 11:21) GHENADIE CEBANU: Vreau să îi sugerez domnului Dodon să iasă în faţa acestor cetăţeni din faţa Parlamentului şi să îi întrebe cine i-a impus să vină aici. Este bine cunoscut că ţările care deja au trecut acest drum, au ajuns să aibă o viaţă mai calitate, mai multă siguranţă, mai multe oportunităţi. Dvs aţi spus că Acordul va spori securitatea noastră şi va ajuta la  păstarea tradiţiilor. Vreau să vă întreb cum în ce mod vor fi făcute aceste lucruri?

(UPDATE 11:19) IURIE LEANCĂ: În aceşti patru ani am reuşit să schimbăm un pic la faţă Republica Moldova. Deja am făcut primii paşi, siguri firavi, dar deja am pornit reformele în justiţie, care va combate corupţia. Sunt deja câteva realizări vizibile.

(UPDATE 11:18) MIHAI GHIMPU: Îmi place primul răspuns, mulţumesc, dar totuşi ar fi bine ca oamenii să audă, aproximativ când vor simţi oamenii aceste valori europene?

(UPDATE 11:15) IURIE LEANCĂ: Acordul de Asociere este un fundament pentru a accelara lupta cu aceste flagele care încă ne macină societatea, care insuflă încă neîncrederea cetăţeanului în instituţiile statului, dar şi a partenerilor europeni în colaborarea noastră.

(UPDATE 11:12) MIHAI GHIMPU: Vă mulţumit pentru faptul că aţi accentuat că ceea ce facem azi este rezultatul muncii de patru ani. Pentru această zi au luptat generaţii, şi-au jertfit viaţa unii pentru ca noi să ratificăm acest acord pentru ca să distanţăm de cei care au furat liniştea buneilor noştri şi astăzi mai vor să ne fure şi viitorul nostru.

Vă rog linişte că aţi spus că veţi fi cuminţi. Mulţumim stimaţi cetăţeni că aţi dat dovadă de verticalitate şi susţinut parcursul european. Ne va ajuta acest acord să scăpăm de corupţie, contrabandă şi hoţie. 

(UPDATE 11:09) IURIE LEANCĂ: Sunt convins că împreună cu cetăţenii, cu partenerii europoni vom putea depăşi acum mai uşor aceste provocări. Nu suntem primii şi nu ultimii. Au mai trecut şi alte pe aici. Nu trebuie să reinventăm bicicleta, sunt şi aspecte care ţin de evoluţiile regionale, dar ştiţi dl Godea că fiecare criză este şi o şansă de oportunitate. Pentru mine criza din Ucraina, este lecţie prin care am învăţat că nu trebuie să dăm nici o clipă dovadă de ezitare.

(UPDATE 11:08) MIHAI GODEA: Vreau să mulţumesc echipei şi dvs prim-ministrului pentru tot efortul depus. Vreau să menţionez şi faptul că nu este zi mai potrivită pentru acest act istoric, decât această coincidenţă cu trecerea în nefiinţă a marelui domnitor Ştefan cel Mare. Pentru că el însuşi a spus să nu cedaţi Moldova ruşilor, citiţi istoria domnilor. În contextul regional în care suntem, cum veţi face faţă provocărilor şi presiunilor de separatism care se înaripează.

(UPDATE 11:05) IURIE LEANCĂ: Mulţumesc pentru urare şi această întrebare. Vreau să punctez încă o dată, integrarea noastră europeană este cel mai eficient instrument de dezvoltare. Regimul liberalizat de vize este deja un stimulent care aduce populaţia din stânga Nistrului mai aproape de noi şi viziunea noastră. Vom face tot ce e posibil ca ei să meargă pe acelaşi drum cu noi. Este foarte important că pe 27 iunie la Bruxelles a semnat împreună cu noi şi Ucraina, aceasta ne va ajuta să demonstrăm celor din regiunea transnistriană să mergem pe această cale.

(UPDATE 11:04) VALERIU GHILEŢCHI: Cu aproximativ 2700 de ani în urmă profetul Isaia făcea un oracul proorocului Israel. "Nu vă mai gândiţi la ce a fost mai înainte şi nu vă mai uitaţi la cele vechi! Iată, voi face ceva nou şi-i gata să se întâmple..." (Isaia 43:18-19.

Eu vă felicit cu acest început prin tranziţia acestui pustiu şi vă doresc succes. Iar pentru cei care se opun procesului de integrare europeană, aş vrea să citez alt oracol divin: "Aşa vorbeşte Domnul despre proorocii care rătăcesc pe poporul meu, care dacă au de muşcat ceva cu dinţii, vestesc pacea, iar dacă nu li se pune nimic în gură, vestesc războiul sfânt". (Mica 3:5).

Iar întrebarea este: una din marile provocări legate de ratificarea acestui Acord este implementare lui, în particular implementarea lui în regiunea transnistreană. Cum vom asigura aplicarea Acordului în zona transnistrenă şi cum ne va ajuta Acordul în soluţionarea conflictului transnistrean?

(UPDATE 11:01) IURIE LEANCĂ: Nu există contradicţii!

(UPDATE 10:59) DUMITRU DIACOV: Doliu astăzi este pentru acele partiduţe care nu se regăsesc în această viziune. Vedeţi că adevărata opoziţie nici nu are întrebări. Există vreun dezacord între un act semnat de noi anterior cu CSI? 

(UPDATE 10:55) IURIE LEANCĂ: În primul rând vă felicit pentru limba română frumoasă. Vreau să ştiţi că nu m-am deconectat, motoraşul funcţionează bine. Sunt curios de unde au luat cei 50 de tineri să se deplaseze pe 27 la Bruxelles. Vreau să vă asigur că nu am identificat nici un motiv de îngrijorare, nu sunt incompatibile. Comunicăm perament cu colegii de la Moscova, cu cei din Belarus. Acest acord este o mare oportunitate, nu o provocare. Aceasta este cheia succesului ţării noastre. Mesaj pozitiv, dl Dodon, nu există probleme, dvs sunteţi economist şi ştiţi acest lucru foarte bine.

(UPDATE 10:55) IGOR DODON: Aţi adus cu forţa aici bugetari să vă lăudaţi că îi duceţi în UE.

(UPDATE 10:50) IURIE LEANCĂ: Am constatat că vă enervaţi şi vă ştiam un om calm. Asta înseamnă că sunteţi un om disperat. Am constatat cu satisfacţie că oamenii sunt mulţumiţi de acest parcurs şi nu au aceiaşi părere cu dvs pe care o promovaţi. Îmi pare rău să vă comunic, dar comunicarea noastră şi cu cei de la Bălţi, Comrat este permanentă. Este un pic mai greu, pentru că trebuie să infirmăm toate ideile pe care le propagaţi.

Până acum citam doar pe domnul Voronin, acum vă citez şi pe dvs. Acum doi ani spuneaţi că nu poţi să aderi la o Uniune Vamală fără să ai frontieră directă, probabil reuşiţi după alegeri dacă săpaţi un tunel pe sub Ucraina.

(UPDATE 10:47) IGOR DODON: Ce ţine de ipocrizie, într-o zi de doliu când a trecut în nefiinţă marele domnitor Ştefan cel Mare. Când socialiştii au mers la Bruxelless am vrut să vă dăm o lecţie de democraţie pentru că nu ne-aţi dat voie să protestăm la Chişinău. Ce ţine de ratificarea acestui Acord, dvs sunteţi conştient că prin graba pe care o daţi dovadă acum, fără să ţineţi cont de toată societatea, nu veţi putea avea un dialog eficient cu regiunile. Cum vreţi dvs să asiguraţi un dialog normal între diferite regiuni, între diferite etnii dacă nu aţi ţinut cont de părerea lor şi aţi anulat referendumul.

(UPDATE 10:40) IURIE LEACĂ: Eu nu ştiu din ce perioadă datează acest business la care vă referiţi, nu cred că e nou. În ce priveşte partiduţele, din păcate trebuie să atestăm acest fenomen. Dar dl Brega eu am toată încrederea în capacitatea cetăţeanului nostru de a deosebina neghina de grâu. Să compare subvenţiile pe care le primesc fermierii din România şi alte state de la Bruxelles în comparaţie cu noi. În ceea ce priveşte Acordul pe care azi îl examinaţi, textul nu va fi modificat până la următorul Acord care va prevedea aderarea, dar o mare parte din reguli pot fi revizuite şi extinse. Aceasta înseamnă că este un documente care ne oferă flexibilitate, posibilităţi de extindere a multor posibilităţi. Acest Acord în primul rând este un mare beneficiu pentru producătorii agricoli.

Este un document extrem de favorabil economiei Republicii Moldova! Prevede reguli care ne va proteja

(UPDATE 10:39) IURIE LEANCĂ: În primul rând, acest document nu este ultima etapă în procesul nostru de integrare. Să continuăm implementarea reformelor. Şi doar prin comunicarea eficientă prin care să demonstrăm că beneficiem din plin de zona de liber schimb, iar în a doua parte a lui 2015, când Letonia preia preşedinţia UE să depunem cererea de candidat oficial la integrarea UE. Acestea ar fi cele mai importante evenimentele de pe calendarul aderării noastre.

(UPDATE 10:37) IURIE CHIORESCU: Care sunt paşii pe care Guvernul îi va întreprinde pe termen scurt şi lung pentru integrarea noastră europeană?

(UPDATE 10:35) Integrarea noastră europeană este în primul rând în favoarea cetăţeanului. Este o abordare constructivă, nu este împotriva cuiva. Integrarea europeană nu creează impedimente în continuarea relaţiilor cu CSI, nici cu alt partener. Noi vom continua calea noastră europeană. Încă o dată insist, nu creează impedimente în relaţiile noastre cu estul.

În ceea ce priveşte avantajele: În primul rând instituţii durabile în serviciul cetăţeanului, realizare care şi-a demonstrat credibilitatea în toate ţările din UE. Doi, economia Republicii Moldova care vine parte componentă a unei pieţi de 500 de milioane de consumatori. Cea mai mare piaţă din lume, care va crea şi locuri noi de muncă la noi acasă. ŞI în al treilea rând, Comisia Europeană ne va pune la dispoziţie instrumente şi resurse financiare ca să ne dezvoltăm.

(UPDATE 10:33) TUDOR DELIU: Întâmplător sau nu, dar probabil şi Campionatul Mondial a luat o pauză de trei zile pentru ca ţările UE să ratifice Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Această zi este de o importanţă majoră istorică. Dar din păcate mai sunt partide şi patiduţe care se plimbă în BMW-uri, beau wisky şi merg în vacanţe de lux în UE. Sunt sigur că o mare parte din cetăţeni privesc această şedinţă, ce beneficii vor avea

(UPDATE 10:29) "Vom lupta în continuare pentru diminuarea elementelor care constrâng economia Republicii Moldova. Avem deja mai multe proiecte comune cu state europene. Acest acord este o act nemaipomenit care ne va ajuta să stârpim corupţia. Şi în al treilea rând ne va ajuta să continuăm relaţiile strânse cu colegii europeni".

(UPDATE 10:27) "Patosul cu care promovaţi acest eveniment nu lasă spaţiu pentru dezbateri, pentru analize, pentru îmbunătăţiri. Noi considerăm că această parte a show-ului rundă de întrebări şi răspunsuri este inutilă", a replicat deputatul comunist, Maria Postoico.

(UPDATE 10:20) Premierul Iurie Leancă ţine un discurs în Parlamentul Republicii Moldova de unde prezintă necesitatea şi previlegiile Acordului de Asociere cu UE. "Stimaţi invitaţi, asociera Moldovei s-a produs. În istoria noastră este un punct important de cotitură. Mă bucur că mi-a revenit şansa de a vă prezenta acest Acord. Este produsul unei negocieri minuţioase şi intense. Astăzi este o zi istorică, vă îndemn să facem astăzi viitorul Moldovei, unul mult mai bun şi mai prosper".

(UPDATE 10:04) Discursul preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Am ajuns în momentul în care vom desăvârşi cel mai important eveniment din instorie. Urmează să stabilim un parteneriat excepţional dintre UE şi Moldova. Acordul conţine tot cadrul legal şi necesar de cooperare cu spaţiul comunitar. Avem nevoie de acest Acord pentru îndeplinirea unor cerinţe primordiale: combaterea corupţiei, modernizarea economiei, dezvoltarea infrastructurii şi multe altele. Încheiere Acordului va confirma la nivel oficial că Republica Moldova este o ţară cu vocaţie europeană. Cunoaştem că nu a fost uşor să ajungem aici, dar am dat dovadă de unitate în toate împrejurările care am trecut. Cetăţenii şi clasa politică au arătat o mobilizare formidabilă în proiectul nostru de Integrare Europeană. Sper ca disensiunile pe această temă să se atenuieze, şi să se instaleze un consens politic. Indiferent de viziunile noastre politice avem un singur scop, să facem din Moldova o ţară înfloritoare. Cetăţenii noştri merită să trăiască după crezul lor, nu după scenariile scrise de alţii. Trăiască Moldova în Uniunea Europeană!

Miercuri, 2 iulie, Parlamentul Republicii Moldova se convoacă în una dintre cele mai importante şedinţe din istoria sa. Deputaţii au pe ordinea de zi un singur punct: Ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Deputaţii vor dezbate în Parlament textul acordului, iar la final urmează să voteze nominal pentru ratificarea acestuia.

 

Asta înseamnă că fiecare legislator va fi chemat personal să-şi exprime public opţiunea. Evenimentul care rescrie istoria Moldovei va putea fi urmărit live pe Publika TV, dar şi pe site-ul nostru, www.publika.md

loading...

Lasă un comentariu