VOTAT! Moldovenii nu vor mai putea merge la alegeri cu paşapoarte sovietice

Embed:

De la 1 septembrie curent, paşapoartele sovietice nu vor mai fi valabile în Republica Moldova. Cetăţenii nu vor putea măcar să voteze cu acest fel de acte.

Parlamentul a votat astăzi în prima lectură un proiect de lege care introduce modificările respective în Codul Electoral şi într-un şir de alte legi relevante.

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului, Raisa Apolschi, la momentul votării în cadrul comisiei, doar deputaţii comunişti s-au pronunţat împotriva intrării în vigoare a amendamentelor menţionate de la 1 septembrie. Parlamentarul a cerut anularea paşapoartelor sovietice de la 1 ianuarie, anul viitor.

"Deja al treilea an Republica Moldova este unica fosta republica unională care mai folosesşte aceste însemne ale defunctei Uniuni Sovietice. Noi susţinem acest proiect, cât mai repede trebuie ca Republica Moldova să se debaraseze de aceste documente", a spus deputatul liberal Valeriu Munteanu.

La rândul său, parlamentarul PCRM Iurie Muntean s-a întrebat: "Este în stare Ministerul Tehnologiei Informaţionale să elibereze de la 1 700 până la 2 000 de paşapoarte noi, deservind astfel numărul corespunzător de cetăţeni zilnic până pe 1 septembrie". 

Răspunsul a venit din partea viceministrului Justiţiei Nicolae Eşanu: "Da, poate să facă încă şi mai mult. Vreau să accentuez că incapacitatea sau capacitatea de a elibera un număr de paşapoarte nu are legătură cu acest proiect. Parlamentul trebuie să răspundă la întrebarea dacă acceptă propunerea Guvernului de a acorda facilităţi sau nu". 

Publika.md precizează că propunerea de a anula paşapoartele de tip sovietic a parvenit din partea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Persoanelor în etate, preschimbarea actelor li se efectuează gratis. Potrivit ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, înlocuirea paşapoartelor de tip sovietic va costa peste 30 milioane de lei. Banii  necesari în acest scop urmează să fie alocaţi din bugetul de stat.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu