Votat în prima lectură: Judecătorii vor primi salarii mai mari din 2014

Embed:

Judecătorii moldoveni ar putea beneficia de salarii majorate începând cu 1 ianuarie 2014. Asta după ce deputaţii au adoptat în prima lectură Legea cu privire la salarizarea magistraţilor.

Potrivit documentului, salariul de funcție al judecătorului se stabilește în dependență de nivelul instanței judecătorești în care acesta își desfășoară activitatea și de vechimea în muncă în funcția de judecător. Astfel, un simplu judecător ar putea primi o leafă de până 3,5 salarii medii pe economie adică până la 14.000 de lei. Magistraţii de la Curţile de Apel va primi până la 17.000 de lei iar leafa unui judecător de la Curtea Supremă de Justiţie şi Curtea Constituţională va ajunge până la 20.000 de lei.

"Subfinanţarea justiţiei a fost unul din cauzele care a ţinut acest domeniu dependent de alţi factori, inclusiv de cel politic. Majorarea salariilor este ca o măsură de prevenire şi combatere a corupţiei. Nu spun că un salariu mic justifică actele de corupţie. Dar salariul trebuie să asigure un nivel decent de viaţă", a menţionat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

În acelaşi timp, mai mulţi deputaţi au criticat dur proiectul de lege.

"Aş fi preferat ca la tribuna centrală să se afle ministrul Educaţiei. Judecătorii nu depun un efort mai mare şi nici nu sunt mai responsabili. De ce nu aţi venit înainte cu o altă iniţiativă ca judecătorii să-şi justifice averile pe care le au din cei 4.000 de lei lunar. Atunci aş vota cu inima deschisă acest proiect de lege", a declarat liberal-democrata Maria Ciobanu.

"Judecătorii sunt ultimii cărora ar trebui să li se măreasca salariile. Avem aproape un milion de oameni care trăiesc la limita sărăciei. Nu este normal ca un judecător să primească de 10 ori mai mult decât un pedagog, decât un medic. Este o ruşine naţionala ceea ce se întâmplă", a adăugat deputatul din grupul socialiştilor Ion Ceban.

O părere similară a fost expusă şi de deputatul liberal Valeriu Munteanu. "Această idee s-a tranformat pentru voi într-un moft. Sunt sigur că nu există vreo ţară europeană unde judecătorii sunt ridicaţi deasupra şefului statului şi zboară deasupra sistemului bugetar".

Potrivit proiectului de lege, la 1 ianuarie 2014 urmează să se plătească 80% din această sumă. Respectiv, gradual în 2015 - 90% şi către 2016, atunci când se finalizează strategia de reformare a justiţiei să se plătească salariile integral de 100%. În prezent, salariul de funcţie ale unui judecător este de 4200 de lei, cel al judecătorilor Curţilor de Apel este de 5200 de lei şi cel al magistraţilor de la CSJ şi CC este de 6000 de lei.

Publika.md aminteşte că astăzi deputaţii au adoptat şi un proiect de lege privind sancţionarea patrimonială a judecătorilor. Magistraţii ar putea să piardă până la 30 la sută din salariu, dacă vor încălca legea sau vor demonstra incompetenţă profesională.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu