VOT CRUCIAL LA ATENA. Deputații greci vor vota astăzi acordul cu Macedonia

Parlamentul grec a amânat pentru astăzi votul istoric asupra acordului privind schimbarea numelui ţării vecine, Macedonia. Şi asta deoarece aproape 230 de deputați eleni s-au înscris aseară la cuvânt pe această temă. Printre ei, la tribună a ieşit și premierul Alexis Tsipras.

”Naționalismul în Balcani a dus la dezastre pentru popoarele din peninsulă și cred că a venit timpul să scăpăm de acest cerc vicios al naționalismului și să ne creăm un viitor plin de prosperitate, pace, progres și cooperare”, a spus Alexis Tsipras, premierul Greciei .

Unul dintre cei mai mari contestatari ai lui Tsipras, liderul partidului Noua Democrație, Kyriakos Mitsotakis, a îndemnat parlamentarii eleni să nu facă jocul autorităților macedonene.

”Toți cei prezenți vor fi judecați de popor. De aceea, Noua Democrație ia o poziție de demnitate națională: votăm împotriva acordului de la Prespes”, a zis Kyriakos Mitsotakis, liderul partidului Noua Democrație.

Pe toată durata dezbaterilor, în fața Parlamentului de la Atena s-au strâns sute de protestatari. Aceștia au scandat împotriva ratificării acordului de la Prespes de anul trecut, în cadrul căruia autoritățile de la Atena și cele de la Skopje au convenit schimbarea numelui Macedoniei în Republica Macedonia de Nord. Poliția a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Zeci de manifestanți au avut nevoie de tratament.

Parlamentul de la Skopje a ratificat acum 2 săptămâni acordul privind redenumirea țării în Republica Macedonia de Nord, dar pentru a intra în vigoare, documentul trebuie adoptat și de legislativul elen.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu