Voronin și Usatîi susțin referendumul anti-mixt, inițiat de reprezentanții unor ONG-uri politizate

Comuniștii se vor alătura inițiativei societății civile cu privire la organizarea unui referendum național în problema sistemului mixt de vot.
Anunțul a fost făcut astăzi de liderul PCRM, Vladimir Voronin, care s-a declarat ferm pentru revenirea la sistemul electoral proporțional. Anterior si fugarul Renato Usatîi s-a pronunțat de la Moscova, la revenirea la sistemul de vot pe liste, în locul votului mixt. 

„Azi-mîine vom lua o decizie politică la acest subiect, dar vă spun din start că vom susține acest referendum și, împreună cu toții, vom colecta semnături pentru desfășurarea acestui referendum. Vom susține și vom face agitație electorală în favoarea revenirii la sistemul de vot proporțional, care a existat pînă acum. Ceea ce propun ei este un haos. Au văzut că nu pot cumpăra toată Moldova și vor acum să cumpere mandate în teritoriu”, a declarat Vladimir Voronin.

Marți un grup de reprezentanți ai societății civile, dar cu afinități politice, au anunțat că vor iniția un referendum republican în vederea anulării sistemului electoral mixt.

Alegerile parlamentare din 2018 se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 50 în circumscripții uninominale.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu