VOR SCĂPA DE O POVARĂ! Locuitorii din Balatina și Cuhnești vor fi asiguraţi cu apă potabilă din râul Prut

Embed:

Peste zece mii de oameni din comunele Balatina și Cuhnești, raionul Glodeni consumă apă tehnică, care nu corespunde normelor sanitare. În localitate nu este apeduct, iar pe timp de vară, când fântânile seacă, oamenii sunt nevoiţi să care apa cu butoiul. În scurt timp, în aceste două sate va fi construit un apeduct prin care gospodăriile vor fi asigurate cu apă potabilă din râul Prut. 

Oamenii din satul Balatina spun că, în ultimii ani, duc lipsă de apă potabilă. Mai des se întâmplă vara, când este secetă:

"În vale poate și mai este, dar noi aici pe dealurile acestea peste tot e problemă cu apa. Apa scade când e cald, ne mai ducem și aducem apă de la fântânile care nu seacă. Dar tare ne este greu".

Localnicii spun că apa pe care o consumă are un gust şi miros neplăcut:

"Nu-i bună de loc apa din fântâni, miroase".

Potrivit autorităţilor, din cele 32 de fântâni din sat, doar una are apă, care corespunde normelor sanitare.

"Dacă în perioada rece a anului apă este, vara fântânile din partea de sus a satului seacă. Anul trecut am fost nevoiți să cărăm apa cu cisternele", a menţionat primarul comunei Balatina, Glodeni, Dumitru Iaţuc.

Autorităţile promit că în scurt timp, aici va începe construcţia unui apeduct. Lucrările fac parte dintr-un proiect regional, care prevede alimentarea cu apă potabilă a 10 sate din raionul Glodeni.

"Ne gândim deja în iunie, iulie să lansăm aceste lucrări. Pentru acest an avem aprobate spre finanțare nouă milioane de lei", a spus Ion bodrug, director ADR Nord.

"O să fie o stație de captare, o stație de tratare. Noi în total o să construim magistrala de 9,3 kilometri, la care urmează să fie conectată populația", a explicat Dorin Andros, secretarul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Valoarea totală a proiectului este de peste 41 de milioane de lei, din care un milion și jumătate reprezintă contribuția Consiliului Raional Glodeni. Proiectul va fi implementat în decursul a doi ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu