Vor să-şi aleagă deputaţii direct, dar sunt împotriva votului mixt. Susţinătorii ONG-urilor se încurcă în declarații

Embed:

Nu renunţă la ideea organizării unui referendum pentru anularea votului mixt, deşi acest lucru contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Reprezentanţii mai multor ONG-uri au revenit la intenţia de a forma grupul de iniţiativă care urmează să colecteze semnături în favoarea plebiscitului.

Unii dintre ei se pare însă că nu au înţeles ce înseamnă votul mixt şi s-au încurcat în declaraţii:

"Dacă o să alegem noi, cum a fost de ales ar să fie altfel. Eu mă duc la dânsul acasă şi grăiesc cu dânsul: "Eu te-am ales". Înseamnă că vreţi să alegeţi direct deputaţii? - Sigur, direct numai."

"Lasă să fie sistemul mixt, dar peste un ciclu şi o să fie normal."

"Au introdus mixtul acesta, am citit de vreo 20 de ori şi pe bune nu mai înţeleg ce pot să alegi, unde te duci."

Acum o lună, Comisia Electorală Centrală a respins prima cerere de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului. CEC şi-a motivat decizia prin faptul că a a depistat mai multe erori şi abateri în setul de documente prezentat.

Totodată, potrivit Codului de bune practici în materie de referendum, adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice și de Comisia de la Veneția, sistemul electoral nu trebuie să fie modificat decât cu cel puțin un an înainte de scrutin.

Iniţiatorii plebiscitului nu vor să ţină cont însă de aceste recomandări.

"Acest termen de un an se referă la sisteme noi, dar noi vrem să revenim la sistemului vechi pe care Parlamentul deja a fost ales o dată, mai multe ori, de fapt", a spus membrul iniţiativei civice, Ştefan Gligor.

Organizarea unui referendum privind anularea sistemului electoral mixt ar costa bugetul public 60 de milioane de lei.

Potrivit unui sondaj realizat anterior de IMAS, 45 la sută dintre cetăţeni au o părere proastă despre organizarea unui referendum pe acest subiect.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu