VOR SĂ FIE MAGISTRAŢI LA CURTE. 13 candidaţi luptă pentru cele 2 fotolii destinate CSM

Embed:

13 persoane s-au înscris la concursul pentru a ocupa cele două funcţii de judecător de la Curtea Constituţională destinate Consiliului Superior al Magistraturii. Lista completă a candidaţilor a fost publicată pe site-ul instituţiei.

Printre cei mai cunoscuţi opiniei publice se numără Teodor Cârnaţ. În prezent, el este profesor universitar, dar anterior a fost membru al CSM şi consilier municipal în Capitală, ales pe listele Partidului Liberal. Un alt nume sonor este cel al Domnicăi Manole, care a candidat la alegerile parlamentare pe lista blocului ACUM.

Fosta judecătoare a figurat într-un dosar penal, dar a fost achitată la o lună după ce puterea a fost preluată de Alianţa PSRM-PAS-PPDA. Domnica Manole a ajuns să fie cercetată penal în 2016, după ce, în calitate de magistrat al Curţii de Apel Chişinău, a adoptat o hotărâre abuzivă în care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze un referendum, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Un alt candidat apropiat noii guvernări este Tatiana Răducanu.

Ea este mătuşa lui Alexandru Machedon, potrivit bloggerului Eugen Luchianiuc. În CV-ul ei, ruda lui Machedon a indicat că a ocupat funcţia de magistrat la CSJ, dar şi la Curtea de Apel Chişinău. Totodată, Răducanu a fost membru CSM şi preşedinte al Consiliului de Аdministrare la Centul de Resurse Juridice. Altă persoană înscrisă la concurs este fostul ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu.

Acesta este avocat, iar în perioada anilor 2013 - 2017 a fost membru supleant al Comisiei de la Veneția. Alţi apărători, care se vor magistraţi constituţionali, sunt Sergiu Băieşu, Eduard Babei şi Mihai Corj. La fotoliul de magistrat al Înaltei Curţii se vrea şi judecătorul Alexandru Spoială, fostul magistrat, Iulia Sîrcu şi lectorul universitar, Serghei Ţurcan.

Alți doi candidați sunt Andrei Coca, jurist într-o companie de construcții, și Oleg Potîrniche, şef interimar al Direcţiei juridice a Agenţiei Rezerve МаtеriаIе а Guvernului. Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat acum 10 zile concursul pentru cele două funcții de judecător, după ce Corneliu Gurin și Mihai Poalelungi şi-au dat demisia.

Termenul de depunere a dosarelor a expirat ieri, iar după această etapă urmează proba interviului, care va fi organizată în 16 iulie, zi în care vor fi anunţaţi şi cei doi candidaţi selectaţi.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu