Vor să fie doctori în sate. Sute de specialişti au depus dosarele pentru practicarea liberă a medicinei de familie

Embed:

600 de specialişti au depus, până acum, dosarele pentru practicarea liberă a medicinei de familie, iar mulţi dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a conduce cabinete medicale individuale.

Ministerul Sănătăţii a prelungit termenul de depunere a actelor, până când toţi cei 1700 de medici de familie din ţară, se vor înregistra la minister. Acest lucru este necesar pentru a fi actualizate datele privind deficitul de specialişti.

Iana Chirchelan a fost printre primii care le-a depus. Ea are grijă de sănătatea oamenilor din satele Gura Bîcului şi Calfa din Anenii Noi, dar vrea să devină şefa centrului din Calfa pentru că nu reuşeşte să lucreze în două localităţi şi pentru că astfel, ar câştiga mai mulţi bani.

"Personal nu am calculat, dar atunci când s-au făcut simulările de calcul la Ministerul Sănătăţii, s-au calculat... în jurul a 30 de mii de lei care îţi rămân şi pe care poţi să-i gestionezi şi să-ţi acopere nevoile pe care le ai, fie îţi iei un echipament medical nou", a menţionat Iana Chirchelan, medic de familie în Gura Bîcului.

În satul Calfa locuiesc 1.500 de oameni. Deşi a fost construit un oficiu medical modern, acolo lucrează permanent doar două asistente şi o infirmieră.

Oamenii spun că le-ar plăcea să aibă acces la servicii de sănătate primară oricând, nu doar două ori pe săptămână:

"Foarte bine va fi pentru locuitorii satului Calfa, deoarece este o problemă. Chiar şi pentru unul mai tânăr tot e complicat".

"Ştiţi, chiar şi eu personal, dacă este de urgenţă, te duci în satul vecin, la domnul Octavian. Sunt, şi aşa cazuri sunt. Ar fi plăcut să fie doamna Iana sau oricine, doar să fie în toată ziua".

Ministerul le oferă specialiştilor posibilitatea de a deveni şefii unor cabinete medicale, în localităţile în care este necesar acest lucru. Autorităţile locale le oferă spaţiu, iar Compania Naţională de Asigurări în Medicină - bugetul necesar. Lunar, pentru fiecare pacient îngrijit se oferă un tarif care oscilează între 277 şi 479 de lei, în funcţie de vârsta bolnavului. În cadrul liberei practici, specialiştii care vor merge să lucreze în sate vor primi cu 50 la sută mai mulţi bani.

"S-a decis, prin lege, ca să se execute treptat această reformă şi la Chişinău şi în municipiul Bălţi, acest lucru va avea loc la anul. Iar ceea ce ţine de regiuni, acolo unde într-adevăr lipsesc medicii, şi în mod special, sectorul rural, astăzi aşteptăm şi chiar deja avem solicitări. Cred eu că până la 1 ianuarie, vom avea semnate primele acorduri", a declarat Silvia Radu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit datelor de anul trecut, în ţară sunt aproximativ 200 de localităţi în care lipsesc medicii de familie şi un deficit de circa 280 de specialişti.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu