Vor să combată obezitatea. Unii şefi de companii din Moldova au amenajat săli de sport la locul de muncă

Embed:

Moldovenii câştigă în greutate, la propriu. Fiecare al doilea om din ţara noastră este supraponderal sau obez. O demonstrează un studiu al Centrului Naţional de Sănătate Publică. Mai mult, Republica Moldova ocupă locul 72 din 188 în topul țărilor cu cele mai multe persoane supraponderale, întocmit de Organizația Mondială a Sănătății.

Unii şefi de companii s-au gândit cum să reducă fenomenul şi să îmbunătăţească productivitatea angajaţilor. Aşa că au găsit oportun să amenajeze la locul de muncă săli de sport. 

Eugen Frunză munceşte la o companie IT din Capitală. Împreună cu alţi colegi, în timpul pauzelor, bărbatul face exerciţii fizice într-o încăpere special amenajată:

"Practicăm ridicare la bară, fotbal de masă, tenis de masă, câteodată facem exerciţii în grup. Mă simt mult mai bine, simt mai mult încredere. Asta se reflectă asupra muncii".

Şi colegii lui Eugen spun că sportul la locul de muncă este o bună metodă de a-şi menţine sănătatea:

"Dacă se simte tensiune în coloana vertebrală sau în picioare de la statul pe scaun, se poate de făcut exerciţii relaxante, în caz contrar bătrâneţa vine mai repede".

"La serviciu, în mare parte, practic tenisul de masă, pentru că el oferă mai multă mişcare".

"Este mai plăcut să lucrezi, gândurile se limpezesc, productivitate creşte".

Cele mai eficiente exerciţii pentru relaxare şi tonifiere a corpului sunt elementele de box. Specialiştii ne recomandă să practicăm acest gen de sport câte 10-15 minute în fiecare zi.

Mai mult, angajaţii companiei beneficiază şi de reduceri pentru frecventarea unei săli de sport.

"Atmosferă în compania s-a îmbunătățit. Angajaţii se unesc, jucând în tenis de masă sau când fac tracțiuni la bară", a declarat directorul companiei, Anton Perkin.

Statistica arată însă că practicarea sportului este un lucru străin majorităţii moldovenilor. Modul sedentar de viață este caracteristic pentru aproape 60 la sută dintre persoanele care depășesc vârsta de 15 ani. Potrivit studiului Centrului Naţional de Sănătate Publică, obișnuiesc să practice sportul doar aproape 11 la sută dintre bărbați și aproape 10 la sută dintre femei.

Medicii spun că modul sedentar de viaţă poate avea consecinţe grave pentru sănătate.

"Cauza principală este inactivitatea fizică, este predominantă, undeva 50 la sută din cauze obezităţii sau supraponderalităţii. Altă cauză este alimentare incorectă, produse alimentare procesate cu conţinutul mare de grăsimi", a precizat Iurie Malanciuc, şeful Centrului supravegherea bolilor netransmisibile CNSP.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în acest secol, obezitatea este o problemă mai gravă decât malnutriția sau bolile infecțioase. Din acest motiv, în cazul în care nu vor fi luate măsuri drastice pentru a preveni și trata obezitatea, mai mult de 50 la sută din populația lumii va fi obeză în 2025.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu