Vor rămâne în voia sorţii: Un centru de plasament pentru bătrâni din Drochia riscă să fie închis

Embed:

Centrul de plasament pentru bătrâni din satul Ochiul Alb, raionul Drochia, riscă să fie închis. Asta pentru că autorităţile locale nu au bani să întreţină instituţia. Conducerea centrului spune că problema a apărut anul acesta, după ce azilul a trecut în gestiunea Primăriei. Anterior, banii erau alocați din bugetul de stat.

Elizaveta Pripadceva din satul Nicoreni, raionul Drochia, a venit la centrul de plasament în octombrie anul trecut. Femeia spune că a făcut-o de nevoie, deoarece acasă nu avea cine să îngrijească de ea.

"Foarte greu am dus-o iarna trecută acasă. Trebuie de făcut focul, de făcut mâncare, dar eu nu pot. Aici e cald şi bine. Nu vrem să se închidă că nu avem unde ne duce", a explicat femeia.

Unii dintre bătrânii spun că, dacă centrul va fi închis, vor rămâne în stradă:

"Casei i-au crăpat pereţii şi stă în vale lângă râpă, mi-au luat tot de acolo, mi-au luat grâul. - În cazul în care se închide acest centru unde veţi pleca? - Nu ştiu unde să apuc. Nu am pe nimeni. Stau şi număr cota asta, am rămas doar cu pensia".

"Este greu, dacă e să ne ducem acasă, nu avem de foc, nici nu are cine căuta de noi".

Pe drumuri vor râmâne şi cei 11 angajaţi, în cazul în care instituţia va fi închisă.

"Este un pericol foarte mare, atât pentru bătrânii din sat, cât şi pentru lucrători. Toţi vom rămâne fără serviciu. Avem copii, studenţi şi nu avem o altă ocupaţie", a zis o asistentă medicală.

Directorul centrului spune că s-a pomenit în această situaţie după ce instituţia a trecut în gestiunea administraţiei locale.

"Am început anul acesta cu un deficit bugetar de 50 la sută, avem nevoie pentru a funcţiona a două jumătate a anului de 500.000 de lei. În această situaţie ne-am pomenit acum în 2015 când am fost transferaţi pe umerii administraţiei locale", a declarat directorul Centrului "Speranţa în ziua de mâine", Liuba Iacovlev.

Primarul satului spune că nu răspunde la întrebări până nu va discuta problema la şedinţa consiliului local.

"Dumneavoastră credeţi că această problemă nu ne deranjează? Vom face o şedinţă, această întrebare este pusă prima pe ordinea de zi şi vom discuta", a zis primarul satului Ochiul Alb din Drochia, Rodica Şchiopul.

Centrul a fost deschis acum şase ani şi acolo sunt adăpostiţi peste 30 de bătrâni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu