Vor merge la şcoală cu hainele şi rechizitele de anul trecut. Prin ce trece o familie din raionul Floreşti

Embed:

Un nou an şcolar bate la usă. Și dacă unii copii vor merge la careul solemn îmbărăcați la patru ace, cu ghiozdane și rechezite școlare noi, alții vor se vor mulțumi cu cele rămase de anul trecut. Din cauza veniturilor mici, pregătirea odraslelor pentru școală este de-a dreptul un lux pentru multe familii din țară.

Natalia şi Ion Mocanu din satul Gvozdova, raionul Făleşti, cresc trei copii. Doi dintre ei merg la şcoală, însă, de ani buni, familia Mocanu nu are bani să le cumpere haine și încălțăminte nouă.

"Nici pantaloni, nici maiou, nimic nu le-am cumparat că nu am de unde, le-au mai dat câte ceva nişte nane de-a lor. Nu-mi ajunge bani nici de medicamente, nici lor nu le pot lua nimic, mii jale de ei, dar nu pot face nimic", a spus mama copiilor, Natalia Gvozdova. 

Femeia spune că se descurcă cu greu. Sunt zile în care nu are ce să le pună pe masă copiilor.

"Ajungi deseori că nu ai pâine în casă şi nici bani ca să o cumperi. Mai avem noroc că ne mai dă pe datorie la magazin. Soţul zice să nu-i dăm la şcoală, că nu avem de unde lua bani, dar eu vreau ca ei să meargă, cum să nu se ducă copiii la şcoală?!"

Constantin este cel mai mare copil al familiei. În acest an, el merge în clasa a 8-a. Toată vara a crescut iepuri, iar acum speră să-i vândă. Din banii câştigaţi visează să-şi cumpere haine şi rechizite şcolare.

"Eu le dau mâncare şi apă dimineaţa, seara. Sper poate o să vindem din el. Vreau să-mi iau tot de ce am nevoie pentru şcoală. Poate o să-mi iau o cămaşă, o pereche de pantaloni şi pantofi", a spus copilul. 

Tatiana povesteşte că, ultimii doi ani, a mers la şcoală cu haine împrumutate, iar rechizitele sunt vechi.

"Asta-i tot ce mi-a rămas din anii trecuţi. Pixurile, creioanele o să le folosesc şi acum, primele luni", a spus fetiţa. 

Pentru a-şi trimite copii la şcoală, Ion şi Natalia Mocanu au nevoie de cel puţin şapte mii de lei.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu