Vor la WC tot în fundul curţii. Locuitorii satului Selişte NU VOR să plătească 1.000 de lei pentru un sistem de apă şi canalizare

Nu vor să fie în rând cu lumea. O parte din locuitorii comunei Seliște din raionul Orhei refuză să achite contribuția lor pentru instalarea unui sistem de canalizare.

Din această cauză, lucrările au fost întrerupte. Proiectul, care trebuia să fie finisat în acest an, este finanțat din Fondul Ecologic, Consiliul Raional și Primărie și are o valoare de aproape 13 milioane de lei.

Construirea rețelei de canalizare a început în 2016. Până acum au fost implementate trei etape și s-au folosit patru milioane de lei. Pentru a primi și cealaltă parte a banilor, Primăria trebuie să-i convingă pe cei 650 de beneficiari să vină cu partea lor de contribuție, în valoare de o mie de lei de familie.

Doar 50 dintre acestea au achitat suma:

"Iaca eu sunt pensionară și am o pensie de 1200 de lei. Eu pot să dau o mie de lei pe canalizare? Cu ce trăiesc eu după asta? Dacă ar fi să putem da acești bani în rate, eu aș fi de acord"

"Pentru ce să dau dacă eu am canalizația mea, am făcut-o pe a mea? Da ce canalizație o să facă, că o să facă putoare în sat că o să se duplească"

"Acum când o să facă canalizația, cineva o să-și umple buzunarele și poftim. Lasă să facă lucrul, apoi să ceară banii. Cum să dăm banii, dacă ne temem?"

Totuși, există oameni care sunt gata să contribuie cu bani și nu cred că suma cerută este prea mare:

"Eu sunt de acord să dau, numai să facă la timp. În ogradă stă canalizarea și întotdeauna miroase urât, ca în ogradă"

"Și normal că trebuie. Dacă nu o să fie canalizare cum o să trăiască lumea în sat? Cum va fi în jurul casei? O să fie urât de tot"

Înainte de a aplica la proiectul finanțat de Fondul Ecologic, primarul comunei a organizat întruniri cu locuitorii. Cu toții au fost de acord să contribuie și ei.

Doar că atunci când a venit vorba de bani, unii s-au răzgândit. Asta deși, potrivit proiectului, locuitorii trebuie să aducă două milioane de lei. Autoritățile raionale urmează să dea 30 la sută din această sumă. De asemenea, și Primăria va contribui, pentru ca partea de bani oferită de locuitori să fie cât de mică posibilă.

"Am făcut adunări cu oamenii, am discutat, am intrat în situație și facem. Consiliul și Primăria împreună o să vedem cum o să facem, poate o să mai vindem niște terenuri, pentru că avem și iată că oamenii nu vor mai trebuie să contribuie cu câte 2500 de lei, dar cu o mie. Iată, am ajuns la un numitor comun ca să ajutăm și noi", a spus Vasile Scripnic, primarul comunei Seliște.

Comuna Seliște a fost conectată la apeduct în 2014, în cadrul unui proiect finanțat de Banca Europeană. Atunci, locuitorii au contribuit cu câte șase sute de lei de gospodări, iar banii au fost adunați la timp.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu